Su Ťij obdrží od Bona cenu organizace Amnesty International

Dublin - Vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij získá v červnu prestižní cenu organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Oznámili to organizátoři koncertu, který bude v Dublinu 18. června na počest barmské političky. Ocenění Su Ťij osobně předá zpěvák irské kapely U2 Bono Vox.

Su Ťij přiletí do Dublinu z Osla, kde den předtím převezme Nobelovu cenu míru, kterou dostala v roce 1991. Jede si pro ni v rámci první cesty do Evropy po mnoha letech, které strávila v Barmě v domácím vězení.

Irsko na počest političky uspořádá koncert

V Dublinu se zúčastní koncertu Electric Burma na její počest, který bude kombinovat hudbu, tanec a mluvené slovo. Koncertu se zúčastní například další irský zpěvák a aktivista Bob Geldof, herečka Vannesa Redgraveová a irský taneční soubor Riverdance.

Do Aun Schan Su Ťij
Zdroj: ČT24/Khin Maung Win

Frontman U2 Bono je dlouholetým stoupencem Su Ťij. U2 jí věnovali v létě 2009 sérii koncertů v Dublinu, kde Bono také oznámil, že dostala nejvyšší ocenění AI - Velvyslankyně svědomí.

Bono, zpěvák U2:

„Když ušlechtilost porazí vojenskou moc, je to tak výjimečné, že bychom to měli uvítat projevem té největší radosti. Ušlechtilost a odvaha Do Aun Schan Su Ťij postrčily vratký svět zase směrem k demokracii. Všichni máme pocit, že ji známe, ale setkat se s ní osobně, bude úžasné.“

Su Ťij je na svobodě od roku 2010 a se svou Národní ligou pro demokracii se loni zúčastnila doplňovacích parlamentních voleb, které vyhrála.

Vydáno pod