Alžběta II. – prostě normální babička

Londýn - Jen osm lidí na světě může říkat britské panovnici Alžbětě II. babičko. Dvěma z nich jsou i princové William a Harry, ti v rozhovoru pro ABC popsali královnu jako úplně normální babičku. Podle vnuků je prý v soukromí uvolněná. Oba ji ovšem obdivují také jako panovnici - je prý velmi moudrá a zkušená.

„V malém pokoji s nejbližšími členy rodiny je to prostě normální babička. Velmi uvolněná,“ říká o Alžbětě II. princ Harry. „Samozřejmě se ohromně zajímá o to, co děláme, její děti i vnuci. Chce vědět, jaké charity podporujeme, jak nám to jde v práci a tak,“ uvedl také.  

„Když jsme byli malí, bylo snadné brát babičku jako samozřejmost. Byla to pro nás prostě babička. Teprve v posledních pěti až deseti letech jsem začal chápat a přijímat, jak důležitý člověk to je ve světě a hlavně v Británii,“ dodal.

Alžběta II. a její vnuk princ Harry
Zdroj: Camera Press/Rota/ISIFA

Oba vnuci svou babičku velmi obdivují. „Chtěl bych vzít všechny její zkušenosti, všechny její znalosti a strčit je do krabičky, abych po nich mohl kdykoli sáhnout,“ řekl princ William. Zároveň mají ale vnoučata ke své babičce velkou úctu. „Když jsem vyrůstal, naučil jsem se jedno -  nerozzlob si svou babičku,“ prohlásil budoucí britský panovník.

Princ Harry teprve nedávno ve svých 27 letech poprvé vyrazil jako zástupce královny na oficiální zahraniční cestu. Alžběta II. ho jako svého zástupce vyslala do Karibiku a Střední a Jižní Ameriky.

Harry se teď v rozhovoru vyznal ze svého obdivu, co všechno královna zvládala ve svých 25 letech, když nastoupila na trůn. „Ta moje cesta byla jen malým zlomkem toho, s čím se ona musela vyrovnat ve velmi mladém věku, čeho dosáhla ve svých 25 letech. Byla tehdy konfrontována médii po celém světě. A to všechno teď můžete vidět v její tváři. Můžete to vidět i v tom, jak bezvadná je na jakékoli přehlídce. To všechno ji naučila léta zkušeností.“

Vydáno pod