Belgie odhalila radikály v armádě. K islamistům se zřejmě chtělo přidat 60 vojáků

Belgické ministerstvo obrany vyšetřuje až 60 vojáků z možného napojení na islamistické extremisty. Informoval o tom belgický list La Libre. Podle ministerstva se jedná o vojáky s muslimskou vírou, kteří byli postaveni mimo službu. Při útocích v Bruselu zemřelo v březnu 32 lidí. Belgie poté slíbila zintenzivnit bombardování Islámského státu (IS) na Blízkém východě.

Podle belgických vojenských zpravodajských služeb vykazovalo šedesát vojáků včetně pěti poddůstojníků podezřelé chování. Ministr obrany Steven Vandeput oznámil, že byli identifikováni jako radikální muslimové. „Je samozřejmé, že jakýkoli náznak, že by hrozil jejich odjezd do Sýrie, povede k okamžité akci,“ konstatoval ministr.

Ten zdůraznil, že v Belgii platí svoboda vyznání, je ale třeba zjistit, zda chování těchto vojáků je v souladu s hodnotami a posláním armády.

To, že vojáci tíhnou k radikalismu, není zase tak neobvyklé. Radikálům se zamlouvá, že jsou vojáci poslušní, umí organizovat a mají bojové schopnosti, podotkl odborník na extremismus Miroslav Mareš.

„I česká armáda systematicky řeší podíl osob ve svých řadách, které mají nějakou inklinaci k extremismu, a to nejčastěji pravicovému. V momentě, kdy máme armády, jež jsou prostoupeny islámem nebo nějakou ideologií, tak čistě statisticky se najde někdo, kdo bude vyznávat radikálnější variantu tohoto náboženství,“ konstatoval Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně.

V rakouské armádě se objevily spory mezi tureckými odvedenci muslimské víry a ostatními vojáky. Už před několika lety vznikla studie o tomto problému i ve francouzské armádě, která předpovídá, že zvlášť ve Francii se to bude stupňovat a že tam radikální islamistické struktury v armádě zapustily kořeny.
Miroslav Mareš
odborník na extremismus

Důležitá je v tomto ohledu práce vojenských zpravodajců, kteří zkoumají mimo jiné chování vojáků na sociálních sítích nebo sledují, zda nenavštěvují podezřelá náboženská centra. „Navzdory psychotestům a prověrkám tomu ale nikdy nelze stoprocentně zabránit,“ zdůraznil Kraus s tím, že by ho podobné skandály nepřekvapily ani třeba ve Francii.

V Belgii panují obavy, že se vojáci vycvičí doma a s nabytými zkušenostmi vyrazí bojovat na stranu radikálů. V uplynulých letech byli v Sýrii spatřeni celkem čtyři bývalí vojáci. Jeden záložník tam v roce 2012 zahynul.

Islámský stát
Zdroj: REUTERS/Stringer/Files

Belgie je součástí mezinárodní koalice bojující proti IS. Stávající mandát ale omezoval působení belgické armády výhradně na irácké území. IS přitom ovládá rozsáhlé oblasti i v Sýrii.

Právě tato extremistická skupina se přihlásila ke koordinovaným atentátům v bruselském metru a na metropolitním letišti Zaventem. Vojáci od té doby hlídkují v ulicích Bruselu, ale i v Antverpách. „Nově byli přesunuti také do věznic, kde jsou zadržováni podezřelí z terorismu, protože dozorci jsou už přes dva týdny ve stávce,“ uvedl zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Perverzní chalífát je na ústupu, zní z USA

Podle amerického vyslance pro boj s IS Bretta McGurka radikálové ztrácejí stále více území a daří se potlačovat i jejich internetovou propagandu. „Tento perverzní chalífát se neustále zmenšuje,“ uvedl McGurk během návštěvy Jordánska.

Na dobré cestě je prý i snaha o obklíčení druhého největšího iráckého města Mosulu, které islamisté ovládají od června 2014. „Prakticky denně provádíme přesné letecké údery na Mosul,“ prohlásil McGurk s tím, že koalice pod vedením USA disponuje dostatečným množstvím informací, aby nálety mohla zacílit na konkrétní osoby ve městě.

Že jsou islamisté v defenzivě, se ale podle velvyslance projevuje i zvýšením počtu sebevražedných útoků. Jen v neděli při atentátech v Iráku a Jemenu zemřelo téměř 50 lidí a desítky jich utrpěly zranění. V týdnu zabili radikálové při útocích převážně v šíitských čtvrtích Bagdádu asi stovku dalších osob.