Taliban útočil v Kábulu: Nejméně 28 mrtvých a přes tři sta zraněných

Nejméně 28 lidí přišlo o život a dalších 328 utrpělo zranění při útoku Talibanu na sídlo vládní bezpečnostní agentury v centru Kábulu. Podle ministerstva zdravotnictví je řada zraněných v kritickém stavu.

Afghánské ministerstvo vnitra uvedlo, že útok byl koordinovanou akcí skupiny ozbrojenců, mezi nimiž byl sebevražedný útočník v automobilu. Cílem byla bezpečnostní agentura, která poskytuje osobní ochranu vysoce postaveným představitelům afghánské vlády. Mezi oběťmi jsou prý civilisté i příslušníci afghánských bezpečnostních sil.

Ve čtvrti, kde se incident stal, sídlí řada vládních a diplomatických úřadů, mimo jiné velvyslanectví USA či mise zahraniční koalice působící v zemi pod vedením Severoatlantické aliance.

Taliban udeřil v centru Kábulu (zdroj: ČT24)

Ozbrojenci po výbuchu vtrhli do sídla bezpečnostní agentury

Po výbuchu, který otřásl Kábulem v době ranní dopravní špičky, hlásili svědci i střelbu. Mluvčí ministerstva vnitra Sádik Sádikkí řekl, že nejprve se sebevrah vyhodil do povětří a poté přišel útok dalších ozbrojenců. Napadenou oblast následně obklíčily vládní síly a na místo přijelo množství sanitek.

Taliban na svých internetových stránkách napsal, že sebevražedný atentátník v automobilu vrazil do hlavní brány bezpečnostní agentury, a umožnil tak, aby do přísně střeženého objektu pronikli ostatní útočníci, včetně dalších sebevražedných atentátníků. 

Centrem Kábulu otřásla silná exploze
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Taliban ohlásil jarní ofenzívu

Před týdnem oznámilo radikální islamistické hnutí Taliban svou „jarní ofenzívu“ proti vládě a jejím zahraničním spojencům. Kromě útoků slíbilo i zřízení spravedlivé vlády v oblastech, které kontroluje, aby tam „byli lidé v bezpečí a mohli žít normálním životem“. Také se prý bude snažit předcházet civilním obětem a ničení civilní infrastruktury a povede „dialog s krajany v nepřátelských řadách“, aby je přesvědčil přidat se k povstalcům.

Podle agentury Reuters je hnutí Taliban vůbec nejsilnější od roku 2001, kdy bylo s pomocí zahraničních jednotek v čele s USA zbaveno moci. Mezinárodní oddíly ukončily bojové operace v Afghánistánu v roce 2014 a Taliban od té doby dobyl řadu venkovských území a krátce i velké město Kunduz na severu země.

  • Organizace vznikla v jihoafghánské provincii Kandahár v červenci 1994 z popudu převážně afghánských uprchlíků, kteří původně studovali korán v Pákistánu. O dva roky později padlo hlavní město Kábul do rukou hnutí, jehož vůdce mulla Muhammad Umar vyhlásil zemi za „plně islámský stát“ řídící se islámským právem šaría. Taliban oznámil, že popravil bývalého prezidenta Muhammada Nadžíbulláha. Hnutí postupně ovládlo zhruba 90 procent území.
  • Zvrat přišel po teroristických útocích na New York na podzim roku 2001, kdy vojska USA a Británie zahájila v rámci operace Trvalá svoboda útok na Afghánistán. Právě zde měla sídlo organizace Al-Káida, zodpovědná za útoky. Už v prosinci 2001 byla vláda Talibanu svržena, boje ale stále pokračují.
  • Podle údajů OSN bylo v roce 2016 při bojích mezi vládními vojáky a povstalci, většinou bojovníky Talibanu, zabito přes 11 500 civilistů.