Kotleba poslal do vlaků hlídky, vyzývá k založení domobrany

Události: Kotlebovy hlídky ve vlacích (zdroj: ČT24)

Ve třech vlacích na Slovensku se pohybují samozvané hlídky. Nasadil je tam vůdce krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marián Kotleba v reakci na nedávné napadení a okradení mladé ženy. Hlídce šéfuje poslanec Peter Krupa, jenž se zviditelnil tím, že si do parlamentu vzal zbraň. Policie proti hlídce nezasáhne, pokud neporuší zákon. Kotleba v letácích vyzývá k založení domobrany – policie prý nezvládá chránit „slušné lidi“.

Kotlebovi lidé hlídkují na trase Nové Zámky-Zvolen, kde došlo k útoku na 21letou ženu, a kontrolují i spoje z Levic do Zvolena a z Banské Bystrice do Bratislavy. „Od železnic jsme dostali seznam rizikových spojů. Na těchto třech vlacích se budeme snažit pomocí členů a sympatizantů naší strany přispět ke zvýšení bezpečnosti cestujících,“ prohlásil Kotleba.

První – tříčlennou - hlídku vedl Krupa, který měl u sebe pistoli, na níž prý má povolení. Spolu s ním byl ve vlaku další muž v zeleném tričku a mladá žena. Samozvaná hlídka během cesty prošla vagony pětkrát či šestkrát. „Při každé zastávce chodili uličkou,“ popisoval Denníku N chování hlídky jeden z cestujících.

„Členové hlídek jsou vycvičeni na zvládání stresových situací, jsou vycvičeni na problémové situace. Pokud bude nutné, tak do příchodu policie ve smyslu platné legislativy pachatele zadrží, aby ho mohli předat příslušníkům policejního sboru,“ konstatoval Kotleba.

Cílem je, aby ministerstvo vnitra obnovilo policejní kontroly na trasách, kde je to třeba. „Stát neumí ochránit slušné lidi,“ citoval Kotlebu zpravodajský portál HNonline.sk.

„Ve vlacích Železniční společnosti Slovensko nemůže provádět činnost žádný jiný subjekt bez dohody s naší společností. Na bezpečnost cestujících dohlíží vlakový personál a aktivně spolupracujeme se Železniční policií,“ zdůraznila pro televizi Markíza Jana Morháčová ze Železniční společnosti Slovensko.

Není myslitelné, aby fungovalo něco, nějaké skupinky, které v podstatě berou spravedlnost do vlastních rukou.
Lucia Kurilovská
rektorka Policejní akademie

Případy napadení cestujících jsou spíš výjimečné. Loni policie evidovala celkem 53 trestných činů. „Tato (Kotlebova) strana je známá tím, že realizuje různé kvazi opatření, kterými chce vyřešit bezpečnostní problémy, které reálně nejsou, nebo ta řešení jsou nerealizovatelná,“ upozornil bezpečnostní analytik Jaroslav Naď. 

Policie zasáhne jen v případě problémů

Slovenská policie má svázané ruce – v případě, že si členové hlídky zakoupí jízdenku a nebudou porušovat zákony, nebude proti nim zasahovat – uvedl policejní prezident Tibor Gašpar. Činnost hlídky se mu přitom nijak nezamlouvá. „Vyzývám politiky, aby nenahrazovali činnost státních orgánů, které jsou v ústavě,“ zdůraznil policejní prezident.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie nyní zkoumá letáky, které členové hlídky rozdávají ve vlacích, v souvislosti s možným extremistickým obsahem. Na letácích je prý Kotlebův snímek a nápis „Nejvyšší čas založit domobranu!“.

Společnost RegioJet se nechala slyšet, že v případě nevhodného chování personál dotyčného člena hlídky vyzve, aby se posadil na místo. Pokud neuposlechne, může ho z vlaku vysadit, sdělil HNonline.sk mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Nová Rodobrana?

Odborníci na extremismus v hlídkách vidí pokus o vzkříšení Rodobrany - polovojenské organizace z dvacátých let minulého století. Její členové tvořili elitu Hlinkovy gardy, která za druhé světové války pronásledovala Čechy, Židy i režimu nepohodlné Slováky.

V České republice zatím nic podobného nehrozí, myslí si právnička Klára Kalibová. „Slovenský kontext je trošku jiný. Marián Kotleba a jeho strana sedí v parlamentu a ta cesta, kde Slovensko je dnes, trvala nějakou dobu, tam ještě nejsme – my si můžeme vybrat. A doufám, že si vybereme tak, že bezpečnost u nás bude pořád zajišťovat policie,“ podotkla Kalibová. Společenští lídři by se podle ní měli vymezovat vůči radikalizaci.

Senátor František Bublan (ČSSD) to nevidí tak optimisticky. „Před několika lety Dělnická strana přizvala v severních Čechách hlídky. Bylo to zaměřeno víceméně proti Romům. Takže ta praxe tu už byla. Pokud ale bude policie dobrá, tak není třeba, abychom vytvářeli takové domobrany,“ řekl Bublan v Událostech, komentářích.

Kotlebu vytvořila slovenská politika, která byla vůči migraci dost záporná, ale zas ne příliš – jen vytvořila pocit strachu. A když už ho volič má, tak se spíše přikloní k tomu originálu, kterým byl Kotleba a jeho strana. Jde o to, aby se někteří naši čelní politici populisticky nepřikláněli k negativním stanoviskům.
František Bublan
senátor (ČSSD)
Události, komentáře k migraci a nárůstu extremismu (zdroj: ČT24)

Župan Banskobystrického kraje Kotleba vystupuje proti členství Slovenska v NATO, loni se účastnil demonstrací proti imigrantům a dříve organizoval pochody proti Romům. LSNS ve svém programu kromě jiného slíbila nastolení „pořádku s parazity v osadách“ a ochranu lidí před „cikánským terorem“. 

Za extremistu označují Kotlebu představitelé většiny slovenských stran, dosud nejdůraznější postoj k němu zaujal prezident Kiska, který jej v souvislosti s jeho obdivem ke slovenskému státu posílajícímu Židy na smrt nazval fašistou.

„Kromě toho, že (Kotleba) pochoduje v uniformě s pochodní, tak prohlašuje, že Slovenské národní povstání je jednou z nejsmutnějších událostí v dějinách našeho státu. Říká, že Židé, kteří byli odvlečeni za (válečného) slovenského státu a zahynuli, že to není náš problém, protože my jsme slovenský národ, a ne židovský. Kotleba je fašista,“ citovala Kisku slovenská média.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ze „slušnosti“ se stává symbol slabosti, varoval Kiska před rostoucím extremismem

Před nárůstem extremismu varovala slovenská hlava státu na mezinárodní konferenci Globsec v Bratislavě. Podle prezidenta se „slušnost“ stává symbolem slabosti a „extremismus“ symbolem síly. „Extremistické politické strany a hnutí sílí v mnoha zemích. I standardní politici se někdy sníží nebo opakují jednoduchá, populární, ale nesprávná řešení,“ prohlásil Kiska.

„Nemůžeme považovat naše hodnoty a principy za automaticky dané. Jsou to právě hodnoty a principy, jež jsou terčem propagandy, která oživuje přízraky z temných koutů společnosti – extremismus, xenofobii a obecnou nedůvěru vůči demokracii,“ řekl slovenský prezident, který považuje za klíčové zastavit postupný pokles důvěry ve společnost. Generaci mladých lidí je podle hlavy slovenského státu potřeba vysvětlovat, že není lepší alternativy, než je demokracie a svoboda.

Kotlebova strana se v březnu poprvé dostala do parlamentu

Kotlebova LSNS skončila ve volbách se ziskem 8,04 procenta hlasů na pátém místě. Ve 150členném parlamentu, ve kterém si křesla rozdělilo až osm stran a hnutí, Kotlebovu uskupení připadlo 14 mandátů.