Su Ťij: Volby byly vítězstvím lidu

Rangún - Vůdkyně Národní ligy pro demokracii Su Ťij prohlásila, že nedělní volby jsou začátkem nové éry v Barmě. Hlasování nazvala „vítězstvím lidu“ a dodala, že teď je jejím cílem usmířit se i s ostatními stranami. Barmský ministr zahraničí o proběhlých volbách řekl, že byly „svobodné, spravedlivé a transparentní“. Su Ťij podle neoficiálních údajů dostala ve svém okrsku 65 procent hlasů a vůbec poprvé usedne v barmském parlamentu. Hlasování může podle Západu ukázat, jestli myslí tamní vláda zahájené reformy vážně.

„Doufáme, že tohle je začátek nové éry,“ prohlásila Su Ťij před davem, který se na oslavu úspěchu Národní ligy pro demokracii ve volbách shromáždil před centrálou strany v Rangúnu. „Není to ani tak moje vítězství, jako vítězství lidu, který se rozhodl, že bude součástí politického procesu v této zemi,“ řekla také.   

I když se na oficiální výsledky stále čeká, stoupenci vůdkyně tamní opozice a nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij už oslavovali. Večer před sídlo opoziční strany v metropoli Rangúnu dorazilo na deset tisíc lidí. Podle neoficiálních údajů dostala Su Ťij ve svém okrsku 65 procent hlasů a vůbec poprvé usedne v barmském parlamentu. Úspěch Su Ťij dává lidem naději být šťastnější. Věří totiž, že pokud se opravdu dostane do parlamentu, bude hájit zájmy všech obyvatel.

Doplňovací volby do barmského parlamentu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Faktický vliv ale na politiku bude mít Su Ťij jen minimální, jelikož parlament má 664 křesel a 80 procent stále ovládá vládní strana kontrolovaná vojenskou juntou. Ta se zatím k odhadovaným výsledkům ani průběhu voleb nevyjádřila.

Podle pozorovatelů však proběhly volby lépe než v minulosti. Už od šesti hodin ráno, kdy se otevřely volební místnosti, bylo podle nich vše klidné a dobře zorganizované. Podle ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové je ale „ještě brzy, abychom věděli, co pokrok posledních měsíců znamená a zda bude pokračovat“.

Su Ťij, která většinu z posledních dvaceti let strávila v domácím vězení, berou mnozí obyvatelé země jako lepší alternativu než režim řízený armádou. V poslední době ale kabinet začal s reformami a doufá ve zrušení sankcí ze strany západu. Ten požaduje radikálnější kroky jako propuštění politických vězňů i snahu o řešení etnických konfliktů země.