Tam, kde vyrostl Titanic, vykvetlo i jeho muzeum

Belfast (Británie) - Nové muzeum Titaniku bylo dnes otevřeno v severoirském Belfastu, kde byla slavná loď postavena. Muzeum za 97 milionů liber (skoro tři miliardy korun) vyrostlo vedle bývalých doků, z nichž byl Titanic v roce 1911 spuštěn na moře.

Moderní šestipatrové muzeum tvoří čtyři cípy ve tvaru i rozměru přídě Titaniku, který se potopil 15. dubna právě před sto lety. Celý projekt muzea se připravoval devět let, z toho tři roky zabrala stavba - jako u Titaniku. Vedení muzea doufá, že přitáhne během prvního roku 425 tisíc návštěvníků - z toho asi třetinu ze zahraničí - a stane se jedním ze symbolů města, které se stále vzpamatovává z desetiletí sektářského násilí a hospodářské krize. Lístky si online zarezervovalo již 100 tisíc lidí z 20 zemí.

Ředitel muzea Tim Husbands:

„Jsme spíš turistická atrakce než muzeum. Nemáme mnoho významných artefaktů, ale to, co tu je, pomáhá utvářet příběh. Máme dopisy mezi pasažéry a jejich rodinami, nebo dopisy mezi staviteli a majiteli lodi. Máme ale devět interaktivních galerií, které používají ty nejmodernější technologie.“

Muzeum dnes otevřel protestantský první ministr Peter Robinson spolu se svým katolickým zástupcem Martinem McGuinnessem. Na slavnostním otevření muzea se objevil i 105 let starý Cyril Quigley, který jako dítě viděl, když byl Titanic v roce 1911 spuštěn na vodu. Návštěvníci si mohou v devíti galeriích prohlédnout celou historii Titaniku, mezi jiným znovuvytvořené lodní kabiny od přepychových po komůrky třetí třídy. Expozice nabízí i interaktivní prvky a filmové záběry z hloubky 3 784 metrů, kde jsou na mořském dně trosky Titaniku. Vedle muzea je i původní konstrukční kancelář loděnic Harland and Wolff, kde byl Titanic navržen.

  • Muzeum Titanicu zdroj: ČT24
  • Muzeum Titanicu zdroj: ČT24

Otevřením muzea začíná v Belfastu festival Titaniku, který připomíná 100. výročí potopení nejslavnějšího produktu tohoto města. Již předtím ale výročí využívaly obchody po celém městě, které nabízejí pivo, whisky i bramborové lupínky pojmenované po Titaniku. Jeho jméno nesou i restaurace ve východním Belfastu a ve středu zde byla odhalena bronzová socha tří z tisíců dělníků, kteří v minulosti pracovali v místních loděnicích.

Titanic má muzeum v Belfastu (zdroj: ČT24)