Žádní další kandidáti na francouzského prezidenta se už neberou

Paříž – Zápas o křeslo francouzského prezidenta se uzavírá. V 18 hodin přestaly úřady přijímat přihlášky. Podmínky splnila asi desítka kandidátů. Kromě Nicolase Sarkozyho a socialisty Françoise Hollanda do souboje pronikla třeba i nacionalistka Marine Le Penová. Od pondělního večera budou mít všichni kandidáti právo na stejný prostor pro vyjadřování v médiích.

Ve volbách se nynější pravicový prezident Sarkozy pokusí získat druhý pětiletý mandát. Podle většiny dosavadních průzkumů by ho ale měl porazit levicový kandidát Hollande. První kolo se uskuteční 22. dubna, předpokládané druhé kolo 6. května.

K možnosti formálně usilovat o post francouzského prezidenta musí uchazeč o status kandidáta především sehnat a odevzdat ústavní radě nejméně 500 podpisů starostů nebo jiných místních zástupců. Nacionalistku Le Penovou podporuje až pětina Francouzů. Ještě v neděli přitom neměla jistotu, že do bitvy zasáhne. Potřebných 500 podpisů od starostů a místních zastupitelů získala až na poslední chvíli.

Marine Le Penová
Zdroj: ČT24

Marine Le Penová, prezidentská kandidátka, Národní fronta:

„Říkám to jasně. Naprosto odmítám ilegální přistěhovalce, kteří nechtějí uznat francouzské zákony a kulturu.“

Charismatická řečnice sbírá protestní hlasy hlavně na krajní pravici. Žezlo ve straně i program převzala po otci. Chce zrušit euro a snížit počet imigrantů o 95 procent. Voliče bere Le Penová stávajícímu prezidentovi. Nicolas Sarkozy proto přitvrdil. Prosazuje přísnější evropská pravidla pro boj proti nelegálním přistěhovalcům.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Agresivní taktika impulzivnímu prezidentovi zatím vychází. Body si nahání i zveřejněním fotky malé dcery. A vůbec poprvé se vyhoupl do čela předvolebních průzkumů - zatím jen v prvním kole. Ve druhém by zvítězil jeho hlavní vyzyvatel - socialista François Hollande. Donedávna nepříliš výrazný politik zhubl a snaží se působit mladě. V kampani sází na vysoké daně pro bohaté. Aby mu karta vyšla, musí zvládnout odrážet útoky soupeřů ještě měsíc.