Ze skříně černého koně slovenských voleb vypadl kostlivec

Bratislava - Nová politická strana 99%-občanský hlas je černým koněm sobotních parlamentních voleb na Slovensku. Slibuje zatočit se zkorumpovanými „gorilami“ a prosazuje generační výměnu v politice. Zdá se ale, že sama má kostlivce ve skříni: mnohé podpisy pod registrací strany jsou podle všeho falešné. Policie zahájila rozsáhlé vyšetřování této informace. Podle posledního průzkumu by se strana mohla dostat do parlamentu, její neobjasněná registrace by ale nakonec mohla volby zpochybnit. Volební kampaň, poznamenaná obrovskými korupčními kauzami a skandály, dostala už teď nálepku nejšpinavější v dějinách.

Kriminalisté chtějí do voleb oslovit zhruba 15 000 lidí, kteří podle registračních archů vznik strany podpořili. Svým rozsahem podobnou akci Slovensko před volbami dosud nezažilo. Podnět ke kontrole dala mládežnická organizace nejsilnější vládní strany SDKU-DS. Několik Slováků se už dříve ozvalo, že jejich osobní údaje na petici k založení strany 99%-občanský hlas někdo zneužil. Objevily se také spekulace, že za odevzdané archy s podpisy dostali aktivisté zaplaceno. Policie proto v první fázi prověřila několik stovek údajů. „Všechna náhodně vybraná jména byla falešná,“ uvedl policejní prezident Jaroslav Spišiak. Dodal, že seznamy obsahují také údaje z neplatných občanských průkazů nebo jména mrtvých osob. Výsledek prověřování - a tedy ani osud strany - ale do voleb 10. března zřejmě známý nebude.

Strana 99%-občanský hlas vznikla loni v prosinci. Za růst svých preferencí vděčí nespokojenosti voličů se stávajícími stranami v důsledku korupční kauzy Gorila. Strana se prezentuje jako zastánce „obyčejných občanů“, kritizuje korupci a mimo jiné požaduje růst minimální mzdy. Upoutala pozornost díky spotům vysílaným na televizní obrazovce ještě před zahájením oficiální kampaně. Strana se nevymezuje ani jako pravicová ani jako levicová, ale jako občanská.

Postup policie strana kritizovala, přirovnala jej k praktikám komunistické Státní bezpečnosti. „Policie je zneužívána v politickém boji. Tato rozsáhlá policejní akce má podle nás za cíl zastrašit naše sympatizanty a zpochybnit existenci 99%,“ uvedla strana v prohlášení. Podala žalobu na policejního prezidenta. „Zasahuje do práv nás kandidátů 99% a zásadním způsobem zasahuje do průběhu svobodných voleb,“ kritizoval policii jeden ze členů strany Pavol Pavlík.

Pavol Pavlík
Zdroj: ČT24

Pokud se ale prokáže, že strana nesplnila podmínky pro svou registraci, není další postup jasný. Někteří právníci připustili i možnost zpochybnění parlamentních voleb u Ústavního soudu, a to zejména v případě, že by se 99%-občanský hlas do sněmovny dostala.

Nové politické seskupení poutalo pozornost už při svém vzniku, jemuž předcházela billboardová kampaň s nápisy 99%. Tento symbol měl ukázat, že strana bude hájit práva běžných občanů. Média vzápětí poukázala na to, že ji financuje obchodník se zbraněmi. Strana na sebe upozornila i kontroverzními televizními spoty ještě před zahájením oficiální kampaně, za to licenční rada potrestala dvě televize. Seskupení využilo také mezery v zákonu a ministerstvu financí neuvedlo náklady na kampaň před volbami.