Na Ceutu proniklo 185 běženců. Využili vánočního režimu ostrahy hranic

Téměř dvěma stovkám migrantů se podařilo proniknout do španělské enklávy Ceuta na severu Afriky. Pozemní zátarasy vzalo útokem několik stovek lidí, další se snažili doplavat přes moře. Některým se to podařilo, dva se utopili. Proud migrantů mířících z Blízkého východu, Asie a Afriky do Evropské unie příliš nepolevuje ani v Řecku a v Itálii.

Běženci využili toho, že hranice byla vzhledem k vánočním svátkům střežena méně přísně než jindy. Šlo prý o největší pokus o hromadný vpád do Ceuty za poslední měsíce. Část lidí přitom nešla přes plot, ale plavala kolem hraničních zábran v moři; 104 z nich zadržely marocké bezpečnostní síly.

O migranty, kterým se podařilo do enklávy dostat a z nichž většina utrpěla různá zranění, se postarali dobrovolníci Červeného kříže. Podle prohlášení organizace muselo být 12 zraněných hospitalizováno kvůli zlomeninám, tržným ranám nebo podchlazení.

Španělsko má na severoafrickém pobřeží dvě enklávy – Melillu a Ceutu, které na souši obklopuje marocké území. V jejich blízkosti přebývá podle odhadů 30 až 80 tisíc uprchlíků ze subsaharské Afriky, kteří se opakovaně snaží do enkláv proniknout a pak pokračovat dál v cestě do Evropské unie za lepším životem. Enklávy představují jediné pozemní hranice mezi Španělskem a Afrikou. Cesta po moři v chatrných a přeplněných člunech nezřídka končí tragicky se značnými oběťmi.

Do Řecka přišlo 1700 migrantů, Italové zachránili stovku lidí

Proud migrantů mířících z Blízkého východu, Asie a Afriky do Evropské unie za lepším životem příliš nepolevuje ani o vánočních svátcích. Do aténského přístavu v Pireu připlulo z řeckých ostrovů v Egejském moři dalších 1700 migrantů.

Podle řecké pobřežní stráže do Pirea stále připlouvají běženci, kteří se přes Turecko dostávají na řecké ostrovy Lesbos, Chios a Samos. Od začátku týdne jich už bylo více než 12 tisíc. Prakticky nikdo z příchozích nechce zůstat v Řecku. Vesměs všichni míří do bohatších zemí EU, zejména do Německa a Švédska.

Italská pobřežní stráž oznámila, že u Sicílie zachránila 99 uprchlíků tísnících se na gumovém člunu. Na 370 běženců, většinou z afrických zemí, připlulo do města Reggio di Calabria. Bylo mezi nimi 59 žen, ale žádné děti. Někteří trpí svrabem. Od pondělí podle statistik úřadů vystoupilo na italskou pevninu 1470 uprchlíků.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos do Itálie připlulo asi 150 tisíc migrantů a na 820 tisíc se dostalo přes moře do Řecka. Na 3700 osob při této cestě podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zahynulo.