Alžběta II. slaví diamantovou svatbu s britským trůnem

Londýn – Britská královna Alžběta II. slaví diamantovou svatbu, nikoliv ale se svým mužem princem Filipem, nýbrž s britským trůnem. Na něj nastoupila nečekaně 6. února 1952 po smrti svého otce Jiřího VI. v pouhých 26 letech. V době největšího rozmachu Spojeného království stála v čele téměř padesáti států. Jubileum si Británie připomene kvůli počasí velkými oslavami až v červnu. Součástí oslav bude koncert v Buckinghamském paláci či plavba 1 000 lodí po Temži. Královna dnes apelovala na Brity, aby vnímali sílu rodiny, přátelství a dobrých sousedských vztahů.

Klobouk, kabelka, šňůra perel - britská královna vypadá tak jako vždy. V 85 letech je Alžběta II. druhou nejdéle sloužící panovnicí Britanie. Vládne 16 zemím napříč časovými pásmy a řídí anglikánskou církev. Pouze královna Viktorie, za jejíž vlády dosáhlo impérium vrcholu, znala britský trůn důvěrněji. K jejímu rekordu zbývají Alžbětě II. po 60leté vládě už jen tři roky.

Do své role se přitom dostala náhodou díky abdikaci strýce Edwarda, který vyměnil trůn za sňatek s rozvedenou ženou. Králem se pak stal Alžbětin otec. To byl ovšem jediný rozvod v rodině, který se ambiciózní ženě hodil. Šedesátiletá éra britské panovnice by zůstala bez poskvrnky nebýt rozvodů tří ze čtyř jejích potomků.

Princezna Alžběta v den svých 21. narozenin, 21. 4. 1947:

„Přede všemi tady prohlašuji, že ať už bude můj život dlouhý nebo krátký, zasvětím ho službě lidu a našemu impériu - velké rodině, do které všichni patříme.“

Britská královna Alžběta II.
Zdroj: ČT24

Královna nakonec zesnulé Dianě vzdala hold

Zvláště bulvárem propírané manželství následníka trůnu Charlese a lady Diany ubralo Windsorům na lesku. Po tragické smrti snachy královna čelila vlně nepřátelství, které utišila až veřejným vystoupením. „Především chci Dianě vzdát hold. Byla výjimečnou a nadanou bytostí,“ prohlásila tehdy Alžběta II.

Princ Charles
Zdroj: ČT24/ISIFA

Navzdory množství zahraničních cest a čilé politické aktivitě role trůnu spíše klesá. Monarchii přesto podporuje většina Britů. „Královna je velmi profesionální, ví, jak se pohybovat, s kým promluvit a jak zaujmout v několika sekundách,“ konstatoval princ William.

Teď dělá britské královské rodině nejlepší reklamu právě oblíbený princ William, a to i před svou pompézní svatbou s Kate Middletonovou. Usměvavý mladý muž a druhý v pořadí na britský trůn tak vyvolává i spekulace, že by snad mohl přeskočit otce Charlese a vladařské povinnosti převzít už po Alžbětě II.

Martin Kovář, historik:

„Zimní měsíce nejsou úplně vhodné pro způsob, jakým Buckinghamský palác tradičně slaví takové záležitosti, jako je jubileum královny. Britové jsou zvyklí čekat na vhodné příležitosti.“

Jak se ale zdá, královna se zatím do důchodu nechystá. Vždyť její matka se dožila téměř 102 let. Už teď ji mnozí přezdívají Alžběta II., Věčná.

Šedesáté výročí nástupu britské královny Alžběty II. na trůn připomíná i speciální whisky. Skotská palírna dnes uvedla do prodeje 85 lahví nápoje, který byl destilován jen čtyři dny předtím, než se Alžběta ujala vlády. Láhev vzácné jednosladové whisky stojí 8 000 liber
(240 tisíc korun), uvedla agentura DPA.