Sizov z Jaku-42 poprvé promluvil: Poruchu jsme neměli

Moskva – Člen posádky letounu Jak-42, který jako jediný před dvěma týdny přežil havárii u ruské Jaroslavle, nezaznamenal v přípravě na let ani během startu žádné poruchy. Palubního inženýra Alexandra Sizova, který leží se zraněními v moskevské nemocnici, dnes mohli poprvé vyslechnout komisaři Mezistátního leteckého výboru (MAK).

Sizov vypověděl, že ani při ranním letu z Moskvy do Jaroslavle, který v kritický den předcházel osudnému startu do Minska, nebyla žádná porucha patrná. „Podle jeho názoru žádné připomínky k fungování techniky letadla v předešlém letu, při přípravě na havarijní let ani během tohoto letu nebyly,“ uvedl MAK v tiskovém prohlášení.

Přesná příčina nehody stále není známa. Oficiální vyšetřování zatím dospělo jen k poznatku, že na letoun působila zatím neupřesněná „dodatečná brzdící síla“, která zřejmě způsobila, že stroj nenabral potřebnou rychlost a krátce po vzletu se zřítil. MAK za základní verzi považuje „nekoordinovanou činnost posádky v kritické situaci“. Situaci se pokusí objasnit experti za pomoci matematického modelu a experimentu s obdobným letounem. Kriminalisté již vyloučili, že by piloti byli pod vlivem alkoholu.

První výslech Sizova trval okolo hodiny a probíhal bez přítomnosti lékařů. Zdravotní stav pacienta lékaři v minulých dnech označovali za středně těžký, Sizov už ale není v ohrožení života. Čekají ho ještě dvě operace a propuštěn by podle lékařů mohl být do dvou týdnů.

Jak-42 se 7. září u Jaroslavle zřítil vzápětí po startu. Ze 45 lidí na palubě nehodu přežili jen palubní inženýr Sizov a hokejista Alexandr Galimov, který ovšem po několika dnech v nemocnici svým zraněním podlehl. Mezi oběťmi byla i trojice českých reprezentantů Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Trosky letadla v Jaroslavli
Zdroj: ČT24
Vydáno pod