Slovenské fiasko skončilo vysokými tresty

Bratislava – Třinácti lety vězení za zpronevěru více než 50 milionů korun potrestal soud šéfa slovenského svazu neslyšících sportovců Jaromíra Rudu. Peníze, kterými měl prokázat solventnost při pořádání zimních her pro neslyšící, použil na zaplacení vlastních dluhů. Únorová deaflympiáda se tak ve Vysokých Tatrách nekonala. A mnozí sportovci se to dověděli až po příjezdu na Slovensko.

Po velkolepých plánech zůstala na Slovensku jen rozestavěná sportoviště a smutní sportovci. Nevídané fiasko dnes skončilo u soudu v Banské Bystrici. Šéfa deaflympijského výboru Jaromíra Rudu a košického notáře Stanislava Furdu uznal soud vinnými ze zpronevěry 1,7 milionu eur. Rudovi soud vyměřil 13 let a propadnutí majetku. Furda, který měl neoprávněně použít peníze, které mu byly svěřené do úschovy, dostal 14 let.

Zpronevěřené peníze pocházely od sponzorské firmy a měly zaplatit přípravy a zorganizování her. Furda dostal do úschovy v dubnu 2008 částku 52 milionů korun, které měly doložit solventnost Jaromíra Rudy i celého slovenského deaflympijského výboru.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Furda ovšem po dohodě s Rudou 48,5 milionu převedl na různé účty a peníze z nich pak sám vybíral. V dohodnuté lhůtě vrátil pouze 3,5 milionu. Ruda reprezentantům sponzorské firmy požadujícím vrácení peněz řekl, že je použil na svou ochranu. Část prý půjčil i svému známému. Firmě napsal čestné prohlášení, že peníze vrátí, což se nestalo. Notář se obhajoval tvrzením, že žádnou zpronevěru nespáchal, protože peníze převáděl výhradně na příkaz Jaromíra Rudy a nepoužil je k soukromým účelům.

„Jsme překvapeni uznáním viny i výší trestu a u mého klienta dokonce i propadnutím majetku, které ani nebylo navrhované ze strany prokuratury,“ uvedl dnes Rudův obhájce. Oba odsouzení se proti verdiktu soudu okamžitě odvolali.

Jaromíra Rudu čeká ještě další proces. Bude se zodpovídat ze zpronevěry dalších více než 11 milionů eur. Ty si měl půjčit na zabezpečení deaflympiády nejméně od čtyř firem a zástupců mezinárodních deaflympijských výborů. Peníze ale nevrátil a nedoložil jejich použití.