Estonsko - pravý sever za báječný peníz

Není moc lidí, kteří by bez zaváhání správně přiřadili ke třem pobaltským státům jejich hlavní města. Ve škole se to sice učili, ale nikdy tam sami nebyli! Litva, Lotyšsko a Estonsko jsou totiž pro většinu cestovatelů poměrně nepoznanými zeměmi, navíc ve stínu známých severních sousedů s křížem na vlajce. Přitom nabízejí stejně přátelské lidi, bohatou historii i cestovatelské zážitky, a to na menší ploše a za zlomek ceny. Třídílný cestovatelský miniseriál ČT24 postupně přiblíží všechny tyto destinace, tentokrát se zaměří na Estonsko.

„V každém přístavu světa najdeš aspoň jednoho Estonce,“ prohlásil prý jednou Ernest Hemingway a já, kdybych ho někdy potkal, tak ho upozorním, že stejně tak i v Estonsku by mohl nalézt z každého kousku světa někoho. Už při zběžném nakouknutí do nitra estonské metropole člověk nestačí zírat. Přímo v centru Tallinnu se mísí různé národnosti, zdejší i exotické jazyky, historické a moderní budovy. Příčin je více – na populační mix má určitě vliv pozice Tallinnu jako dopravního uzlu. Do přístavu přijíždí obrovské trajekty z celého severu a přímořské západní Evropy. Se zbytkem světa včetně Prahy má estonská metropole spojení díky letišti, které je hned na kraji města a dostupné MHD.

Našince zaujmou na první pohled vysoké mrakodrapy v centru Tallinnu. Navzdory krizi je Estonsko příkladem dravého a snad i úspěšného příklonu ke kapitalismu. Architektura města se neustále mění, přibývají nové hypermoderní budovy, které se často až neřestně snaží dostat mezi starou zástavbu. Jako by se Tallinn bytostně snažil co nejdříve oprostit se od socialistické šedi i minulosti a dere se chvatně kupředu. Tahle překotnost má za následek i to, že mezi dvěma mrakodrapy se krčí stovky let starý kostelík, stejně jako opodál vyrůstá mezi zdmi dřívějšího kláštera nové obchodní centrum. V každém případě město potěší milovníka moderní architektury dosyta.

People friendly

I když v prvním momentu nejsou vřelí a bezprostřední jako Španělé, jak jednou Estonci promluví, je těžké je zastavit. Jsou velmi přátelští, otevření, rádi cestují a mají chuť do práce a do života. Vždyť země je na vzestupu a celý svět čeká na ně! Většina jich umí anglicky (pokud ne, jedná se o člena ruské komunity), jsou progresivní v nových technologiích, mají šest mobilních operátorů, všude platí kartou a milují internet. Připravte se na to, že celá země je prosíťovaná, při troše štěstí narazíte v každé veřejné instituci či na veřejném prostranství na bezdrátový internet zdarma, restaurace, hotely nepočítaje. Takže notebooky a chytré mobily berte při cestě do Estonska rozhodně s sebou.



Všechny cesty vedou do Tallinnu

Centrem všeho estonského dění je Tallinn, místo s většinou estonské populace, průmyslem a historickými památkami. O ruch v centru města se starají z velké části studenti a turisté, kteří sem přijíždějí ze všech koutů světa. S tím je spojené množství restaurací, které nabízejí zejména tradiční pochutiny. Za vyzdvižení stojí zejména palačinky na desítky sladkých i slaných způsobů (nejlepší jsou v centru v restauraci Kompressor!!!), z ruské kuchyně pak nevynechejte pelmeně a polévku soljanku s pěti druhy masa.

Turisty oblíbená je i stylová restaurace Olde Hansa, kde umí perfektně připravit čerstvé ryby, ale je potřeba počítat s vyšší cenou okolo 400 korun za jídlo. Z barů je velmi oblíbený Nimeta Bar. Cenová hladina je celkově podobná Česku, výraznější výjimku tvoří točené pivo, které je trojnásobně dražší, a plody moře, které je naopak hřích za pár korun všechny nevyzkoušet.

Kudy z města?

Estonsko nabízí spoustu turisticky zajímavých míst, a to jak ve vnitrozemí, tak i na ostrovech, kterých má tato země nespočet. Nejvíce zajímavostí nabízí zejména ostrov Saaremaa, který zaujme svými větrnými mlýny, kráterem po dopadu meteoritu i krásnou krajinou a útesy nad mořem. Vyjma menších městeček zde lidé žijí v usedlostech tradičním stylem života. Mnozí nabízejí turistům levné ubytování, které často zahrnuje i saunu a domácí kuchyni. Pokud chcete poznat pravé Estonsko, bude tato zkušenost skvělým zážitkem. Saaremaa skýtá jediné riziko, a to možné fronty na trajekt, který je jedinou spojnicí s pevninou. Je proto dobré si přes internet či na místě rezervovat na daný čas převoz, zejména na konci víkendu se kolony aut táhnou několik set metrů.

Také na pevnině je mnoho míst, která stojí za návštěvu. Pokud vás neodradí teplota moře, která oproti středomoří i v létě postrádá několik stupňů Celsia, zamiřte do letoviska Parnu. Ve vnitrozemí vítá turisty univerzitní město Tartu, které si stále udržuje historický charakter a je pověstné množstvím barů a skvělých hospůdek. Zavírací doba tu mnohdy není pravidlem, takže zdatní jedinci ušetří za nocleh. A jaký alkohol na závěr doporučit? Jednoznačně estonskou likérovou klasiku Vana Tallinn (20, 40, 45 a 50 procent, skvělé jsou všechny), pivo A. Le Coq a pro milovníky experimentů destilát Millimallika s výhřevným chilli v tallinnském Valli baru!