Čeští nosorožci jsou už v Africe jako doma

Praha - Čtyři severní bílí nosorožci, kteří byli v prosinci 2009 převezeni ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové do keňské rezervace Ol Pejeta, se v Africe výborně adaptovali. Potvrdila to ředitelka dvorské zoo Dana Holečková, která se v lednu v Keni zúčastnila pracovního jednání výboru, který řídí projekt na záchranu severního bílého nosorožce.

„Dojmy z Keni jsou úžasné, zvířata se výborně adaptovala, daří se jim a z toho mám velkou radost,“ uvedla Holečková. Pravidelně odebírané vzorky trusu prokázaly, že samice Fatu cykluje. Ošetřovatelé u samice Fatu a samce Suniho pozorují sexuální zájem a zřejmě i páření. „To je velmi dobrá zpráva a očekává se, že by mohla přinést ovoce,“ uvedla ředitelka.

Nosorožci Suni a Fatu dosud žijí v přírodním výběhu o rozloze osmi hektarů, který by se měl rozšířit. Samec Súdán a samice Nájin spolu od začátku května žijí ve výběhu o rozloze 300 hektarů, ve kterém jsou umístění také jižní bílí nosorožci. „Soužití je velmi dobré, stejně jako podmínky pro život a rozmnožování, nosorožci potřebují však dostatek času, a my věříme, že se brzy dočkáme ještě lepších zpráv,“ uvedla Holečková.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

O tom, že českým nosorožcům africké prostředí svědčí, hovořil v pořadu Před půlnocí i dokumentarista Jiří Bálek: „Nádherně se jim třeba zlepšila kůže. Někteří měli vleklé problémy s kožními výrůstky, nedařilo se to léčit. Ale stačilo čtrnáct dní v Africe a bylo po problému.“

O nosorožce se v keňské rezervaci starají už jen domorodí ošetřovatelé, kteří si tato obrovská zvířata naprosto ochočili. „Velice je rozmazlují. Člověk k nim může přijít přímo do výběhu a pohladit si je. Můžou jim velice dobře kontrolovat zdravotní stav a manipulovat s nimi – kontrolovat kopýtka a veškeré záhyby na těle,“ popisuje Bálek.

Samci nosorožce bílého Súdán a Suni a samice Nájin a Fatu mají pomoci zachránit tento vzácný druh nosorožce. Zoologové věří tomu, že v přirozeném prostředí v Africe by se hormonální hladina samic mohla vrátit na normální úroveň, a tudíž by mohly zabřeznout. V zajetí se to nedařilo. V zajetí žijí kromě čtveřice dvorských nosorožců v Keni další dva ve dvorské zoo a ještě samec a samice v americkém San Diegu.

  • Dana Holečková autor: Tomáš Šponar, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1449/144887.jpg
  • Nosorožci v Keni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2272/227144.jpg