Divoké matky - nejen matky na plný úvazek

Praha - Předporodní kurzy, cvičení v těhotenství, cvičení po porodu, návštěvy dětských hřišť či mateřských center. To vše se nám vybaví v souvislosti s mateřstvím. Ženy, matky jsou tak trochu pod tlakem, společnost od nich očekává, že by měly být doma s dětmi, být upravené, nemluvit sprostě a jejich děti by měly být v každém okamžiku čisté. Nicméně ne všechny ženy jsou schopny a ochotny se s takovou rolí bezbolestně sžít. A právě takové maminky založily sdružení Divoké matky. „Měla jsem pocit, že na dětská hřiště nepatřim, že si s těmi lidmi nemám co říct,“ říká jedna ze zakladatelek dětského centra Divoké matky Barbora Zikmundovská.

Barbora Zikmundovská, Kristýna Liška Boková a Zuzana Kolková letos 27. ledna otevřely v pražském Karlíně kavárnu, která má tři místnosti - taková oáza odpočinku pro rodiče s dětmi. Právě kvůli dětem kavárna vznikla - jednoduše ženy hledaly místo, kam si zajít na kafe a mít s sebou svého potomka. „Když do restaurace či kavárny přijde s rodiči malé dítě, okamžitě vzbudí pozornost jako něco nepatřičného,“ tvrdí zakladatelky Divokých matek. 

Zakladatelka Divokých matek pociťovala tlak ze strany okolí už v ranném těhotenství. Byla připravována na nejhorší, a to jak ohledně samotného průběhu porodu, tak i toho, co bude následovat. „Mámy si předávají nejšílenější zážitky a vůbec si nepředávají to hezké,“ dodává. Sama ale přiznává, že s narozením syna se v ní cosi změnilo.

Jako nejpalčivější problém vidí Divoké matky zažitý předobraz společnosti o zodpovědné matce na stoprocentní úvazek. Jak má žena v mateřství vypadat, jak se má chovat, co je a co pro ni není vhodné. „Když jsem byla těhotná a byla jsem zahalená oblečením tak, že nebylo vidět mé tetování, tak mě lidé pouštěli sednout. Když ovšem bylo tetování vidět, mohla jsem i rodit a nikdo by si mě snad ani nevšiml,“ vzpomíná Barbora Zikmundovská.

Podle zakladatelky dětského klubu Kruhžítko Mariany Dočekalové nejsou současné restaurace či kavárny přizpůsobeny matkám s dětmi. Když si chtěla v klidu vypít kávu, neměla prý se svou malou dcerou kam jít. Většina kaváren neměla dětské koutky. A právě to byl impuls k založení Kruhžítka. Klub poskytuje rodičům nejen hlídání jejich ratolestí, nýbrž i klade důraz na výtvarnou výchovu.

Divoké matky mají nejen kavárnu s dětským klubem, ale nabízejí i produkci večírků, happennigů a koncertů - nechějí být jen matky na plný úvazek.

V rámci reklamy natočily tři ženy i kontroverzní klip, díky němuž se opravdu povedlo do kavárny přilákat nové lidi. Z prvotních zvědavců se ale později zformovala skupina lidí, která prý se ráda vrací.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Divoké matky from DIVOKE MATKY on Vimeo.

DIVOKE MATKY from DIVOKE MATKY on Vimeo.