Na vesnicích se „řehtá“, v Brně se čte Bible

Křtiny/Brno - Hrkání se nyní ozývá ve Křtinách na Blanensku místo kostelní zvonkohry. Zvony totiž během tří dnů, kdy byl Ježíš Kristus zrazen, zajat a umučen, nesmí podle papežského nařízení rušit smutek. Proto se také lidově říká, že odletěly do Říma. V době od Zeleného čtvrtku přes Velký pátek až do Bílé soboty tak v pravidelných šestihodinových intervalech od rána obchází obec průvod dětí a dospělých, kteří pomocí dřevěných hrkaček připomínají Křistovo utrpení. V Brně pak od rána probíhá veřejné čtení Bible. Cílem je ukázat, že Svaté písmo může být atraktivní i pro dnešního člověka.

Kostelní zvony - kromě umíráčku - obvykle zvěstují radostné noviny. Provázejí novomanžele, vítají nový rok, zvou na bohoslužby. Věřící po celém světě si ale připomínají v období Velikonoc utrpení Ježíše Pána, a tak musí radostné bimbání nahradit smuteční rachot řechtaček.

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanský svátek {Katechizmus katolické církve čl. 1166-1171}, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku 30 či 33 v blízkosti významného židovského svátku pesach, který je památkou vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví. V západní křesťanské tradici Velikonoce připadají na neděli po prvním jarním úplňku, tedy na měsíc březen či duben (viz Výpočet data Velikonoc). Slovanský název svátku, Velikonoce, se vztahuje na „velkou noc“, v níž byl Kristus vzkříšen.

„Dnes bývá křesťanský význam tohoto zvyku odmítán. Chraňme si však toto dědictví otců a nenechme ho ničím pokazit. Po vzoru našich věřících předků i my takto poděkujme Kristu Pánu za každičkou jeho ránu,“ prohlásil křtinský farář Jan Peňáz, který se na své farnosti snaží udržovat tradiční zvyky.

I přesto, že hrkačky dělají velký rámus, není je slyšet tolik jako kostelní zvony a zvonkohry. I z toho důvodu prochází průvod hrkačů celou vesnicí. „Je to super, navážeme na tradici a navíc můžu celou vesnici probudit,“ liboval si jeden ze skupiny hrkačů Zbyněk Drápela. Jeho kolega Aleš Dostál pak ocenil, že se v době Velikonc alespoň něco děje: „Není tady nuda,“ shrnul.

I když průvod „hrkačů“ prochází doslova pod každým oknem, obyvatelé Křtin si nestěžují. „Probudí nás to aspoň do práce,“ zažertovala Olga Petrová. Všechny zvony se naplno rozezní zítra, na Bílou sobotu, dle biblického vzkříšení Páně, v šest hodin ráno.

V Brně se čte Bible

Na Velký pátek je připravena zajímavá akce i v Brně s příznačným sloganem „Toto slovo je fakt boží“. Na Moravském náměstí začalo veřejné čtení Písma svatého, které potrvá až do neděle. Cílem je přiblížit Bibli jako knihu, která může být atraktivní i pro dnešního člověka. I proto akci doprovází mnoho happeningů mladých věřících, kteří se pohybují s knihou po městě třeba na koloběžce.

  • Průvod řehtačů po Křtinách autor: ČT Bro, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2491/249077.jpg
  • Průvod řehtačů po Křtinách autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2491/249076.jpg
  • Farář Jan Peňáz autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2491/249074.jpg
  • Sbírka farních řehtaček autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2491/249075.jpg
  • Veřejné předčítání Bible autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2492/249134.jpg