Poblíž Jaroměře vzniká ptačí rezervace

Jaroměř – Nedaleko Jaroměře na Královéhradecku se staví unikátní ornitologický park Josefovské louky. Ptačí rezervace v údolí toku Metuje bude první svého druhu v České republice a má umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě řeky. O vybudování parku se zasadila Česká společnost ornitologická. Rezervace by se podle ornitologů rozhodně neměla stát územím, kde bude pohyb lidí nežádoucí. Měla by naopak být novou atrakcí regionu s příslušným turistickým zázemím.

Smyslem parku je vytvořit ideální prostředí pro hnízdění ohrožených druhů ptáků na osmdesáti hektarech. „Ti ptáci tady před mnoha lety hnízdili v hojném počtu, potom se tato lokalita začala měnit. Byl zde zavodňovací systém, který se nepoužíval, a proto ptáci odtáhli do zahraničí,“ uvedl vedoucí projektu Miloslav Hromádko z České společnosti ornitologické.

Lokalita Josefovské louhy leží mezi Josefovem a Novým Městem nad Metují v místě, kde  počátkem minulého století vznikl unikátní zavodňovací systém. Kvůli ptákům je zde nyní třeba optimálně nastavit hladinu spodní vody. „Už jsme to jednou vyzkoušeli. Zavodňovací systém byl napuštěn začátkem devadesátých let a během týdne tady byly tisíce ptáků,“ vysvětlil Miloslav Hromádko. Mluvčí Zemědělské vodohospodářské správy Oblastního povodí Labe Jiří Kult doplnil: „Na těch pozemcích tolik vody není, tím projektem ji sem však dostaneme.“

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Prvním krokem bylo postavení umělé hnízdní podložky pro čápa bílého, následně vznikne podobná i pro ledňáčky. V další fázi vytvoří ornitologové osm jezírek pro ptáky a obojživelníky a následovat bude oprava zavodňovacího systému. Náklady jsou 3 miliony korun, část zaplatí Evropská unie a výrazně přispěje i Německá spolková nadace pro životní prostředí.

První etapa budování parku skončí za tři roky, v dalších letech tady ornitologové chtějí otevřít naučnou stezku pro veřejnost.

Skorec vodní
Zdroj: Lesy ČR/Tomáš Pospíšil