Osud Grand Prix je nejistý. Automotodrom smlouvu nepodepíše

Brno – Smlouvu ohledně Grand Prix, kterou minulý týden schválilo zastupitelstvo, Automotodrom Brno nepodepíše. Důvodem je, že v ní není vyřešený dluh třiceti milionů z minulého ročníku. Kvůli tomu i přes schválených padesát milionů na letošní ročník není jisté, zda se závody 16. srpna v Brně pojedou.

Nevyřešený dluh a nesrovnalosti ve smlouvě odradili brněnský automotodrom od podepsání smlouvy o trojstranné spolupráci. Dalšími dvěma smluvními stranami jsou španělská společnost Dorna, která je promotérem Grand Prix, a Jihomoravský kraj. Právě jeho zastupitelé ji minulý týden schválili. V ní je uvedené, že kraj na letošní cenu má přispět 20 milionů a stát 30 milionů. Osud závodu silničních motocyklů 2015 je nejen kvůli odmítnutému podpisu nejistý.

Ten totiž závisí na rozhodnutí promotéra. „Dorna očekává platbu, která stále nepřichází. V lednu se k úhradě zavázal hejtman Michal Hašek. Jsme tak postaveni před novou situaci, kterou musíme řešit,“ vysvětlila výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Státní třicetimilionovou dotaci obdržel kraj už v únoru. Měl z ní zaplatit dluh ve stejné výši z předchozího ročníku. Jenže dotaci schválenou v roce 2015 jde uplatnit pouze ve stejném kalendářním roce.

„Kraj podal žádost o dotaci v minulém roce. Vláda ale projednávání několikrát odložila a dotaci schválila až v lednu. Podmínky nám zaslala v únoru. Za to Jihomoravský kraj nemůže,“ vysvětlil už dříve Hašek, proč dluh neuhradil. Kvůli nedodržení příslibu ale může nyní španělská společnost automotodromu vypovědět smlouvu. Toto řešení by ale bylo nevýhodné i pro Dornu. Vstupenky už jsou totiž v prodeji od prosince a probíhají i přípravy na letošní závody.

Ulmanová se nyní chystá na osobní jednání se zástupci Dorny v Jerezu. Před schůzkou, která se uskuteční na přelomu dubna a května, není podle ní možné potvrdit pořádání Grand Prix v moravské metropoli.

O Grand Prix s mluvčím automotodromu (zdroj: ČT24)

Hejtman prý přestal s automotodromem komunikovat

Dosud Grand Prix pořádal Automotodrom Brno, který se ale potýkal s finančními problémy. Záštitu nad závody tak převzal kraj. S jeho hejtmanem ale prý zástupci automotodromu jednali naposledy loni v listopadu. „Ke vzájemné spolupráci jsme byli ze začátku vstřícní. Ještě v září jsme spolupracovali, předložili všechny podklady a vyúčtování. Poskytovali jsme veškerý materiál. Hejtman se ale pak rozhodl, že vyřídí celou záležitost sám. Bez nás,“ vysvětlila současnou nespokojenost automotodromu Ulmanová. Podle ní je také připravená smlouva netransparentní.

S tím souhlasí i ředitel obchodního a marketingového oddělení Michal Klouda. „Smlouva je neurčitá a někdy si odporuje. Není to pouze návrh smlouvy, ale její finální podoba, kterou schválilo zastupitelstvo. V tomto znění ale není možné ji podepsat,“ popsal svůj pocit z dokumentu Klouda. I podle něj je jejím největším úskalím nevyřešený dluh za rok 2014.

Právník Jihomoravského kraje Jan Šťovíček o velké ceně silničních motocyklů (zdroj: ČT24)

Záchrana, která se zatím nekoná

Automotodrom už loni uvedl, že Grand Prinx pořádat nebude kvůli velké ztrátovosti. Za tu může zalistovací poplatek, který je potřebný pro získání licence na pořádání závodů a stojí okolo 70 milionů korun. Kraj chce ale závody silničních motocyklů v Brně udržet, a tak navrhl, že je bude v následujících letech pořádat. Kvůli tomu založil i krajskou společnost, která by měla od roku 2016 pořádání závodu oficiálně zaštiťovat. V ní by byli členové státu, kraje a města Brna a všichni by se na úhradě zalistovacího poplatku měli podílet.