Kraj získal 30 milionů od ministerstva školství na Grand Prix

Brno – Třicetimilionovou dotaci získal Jihomoravský kraj od ministerstva školství. Z peněz má uhradit dluh za část zalistovacího poplatku loňské motocyklové Grand Prix v Brně. Krajští právníci nyní jednají s advokáty promotérské společnosti Dorna, jakým způsobem peníze převést. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) by vše mělo být vyřízeno do konce března, jak stanovila Dorna.

„Je pro nás dobrá zpráva, že kraj peníze od státu na uhrazení loňského dluhu dostal. Předpokládáme, že hejtman bude usilovně pracovat na tom, aby bylo vše vypořádáno,“ řekl mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana. Dodal, že společnost ustanovila vyjednávací skupinu, která bude s krajem jednat o letošním ročníku. „Máme vyjednávací tým složený z úředníků, takže už to nebude o politicích ani vedení Automotodromu. Jednání obou pracovních týmů by měla začít v příštích dnech,“ potvrdil Hašek.

Podle mluvčího Automotodromu je důležité, aby byl do konce března dohodnutý i způsob financování letošního ročníku. Hejtman už v minulosti přislíbil, že na letošní Grand Prix sežene peníze od státu, města a přispěje na něj i kraj, který osloví podnikatelskou sféru. Automotodrom počítá s tím, že se na úhradě zalistovacího poplatku bude také podílet.

Kraj se do záležitosti s Velkou cenou vložil poté, co její pořadatel Automotodrom Brno loni prohlásil, že akci nebude pořádat kvůli její ztrátovosti vlivem vysokého zalistovacího poplatku. Ten se pohybuje okolo 70 milionů korun. Kraj proto přislíbil, že finance na licenci v roce 2015 sežene a od příštích ročníků by závody pořádal sám díky krajské společnosti. V ní by měli zástupce kraj, město i vláda a všichni by se na úhradě zalistovacího poplatku podíleli.

Hospodaření Velké ceny Brno

2011 - ztráta 31 milionů Kč

2012 - ztráta 40 milionů Kč

2013 - ztráta 42 milionů Kč

2014 - ztráta 29,5 milionu Kč

Zdroj: Automotodrom Brno