Aktivisté versus stát: Jak využívat bývalou polikliniku na Žižkově?

Praha – Nezávislému komunitnímu centru na pražském Žižkově hrozí zánik. Aktivisté, kteří před deseti dny obsadili zchátralou budovu bývalé polikliniky, se nedohodli s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, a ten chce, aby se vystěhovali. Termín měli do minulé středy, policie ale proti nim zatím nezakročila. Podle iniciativy Klinika podepsalo petici na podporu centra zhruba 2200 lidí.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) chce budovu v Jeseniově ulici převést na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). „Zaráží nás, že ten samý týden, když jsme do budovy vstoupili my, se už uzavírají smlouvy, přicházejí dotace,“ řekl mluvčí iniciativy Arnošt Novák. GIBS podle nich plánuje rekonstrukci budovy za desítky milionů korun, komunitní centrum žádné veřejné peníze na provoz ani opravy potřebovat nebude. 

Dům, ze kterého aktivisté vyklidili dva kontejnery odpadků, byl prázdný několik let, obývali ho bezdomovci a narkomani. Aktivisté měli budovu opustit do minulé středy, tato lhůta už uběhla – policie však proti nim nezasáhla. Ve čtvrtek pak o osudu bývalé polikliniky jednali přímo s ředitelem ÚZSVM, shodu ale nenašli. Podle mluvčího iniciativy jsou naopak předvolaní na policii a hrozí jim i trestní stíhání.  

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových musí budovu nejdřív nabídnout státním institucím, proto chtějí aktivisté oslovit i ministerstvo kultury nebo práce – ministryně Michaela Marksová už jim prý vyjádřila podporu.   

Přestože se budovu nedaří získat, komunitní centrum v omezené míře funguje. „Zjistili jsme, že všechno, co v projektu slibujeme, můžeme realizovat a realizujeme už v těchto provizorních podmínkách,“ řekl Novák. Na každý večer v budově připravují přednášky, debaty nebo koncerty. Pokud se podaří oficiálně budovu získat, chystá se například lidová jídelna, komunitní zahrada nebo knihovna.