Stádo zubrů čeká budoucnost ve volné přírodě v Doupovských horách

Varšava/Praha - Polští a čeští ochránci zvířat spouštějí unikátní projekt záchrany vzácných zubrů. Z chovných stanic na jihu Polska zamíří zanedlouho do českých Doupovských hor celé stádo těchto zvířat. Po krátké aklimatizaci by se mělo poprvé v novodobé české historii vydat do volné přírody.

Zubr je největším savcem v Evropě a zároveň symbolem Polska. Ještě nedávno to byl ale ohrožený druh, jemuž hrozilo na starém kontinentu úplné vyhynutí. „Polsko se od začátku účastnilo záchrany tohoto druhu. Ještě na začátku 20. století přitom zubr z volné přírody prakticky vymizel,“ upozornil pečovatel Andrzej Zieliński. 

Záchranná akce slaví úspěch. A počet zubrů u našich severních sousedů zase pomalu roste. Polsko má na svém území už 1300 těchto obřích zvířat. Drtivá většina z nich žije už ve volné přírodě. 

Záchrana zubrů v Čechách (zdroj: ČT24)

Poláky teď chtějí napodobit i ekologové v Česku. Z chovných stanic na jihu Polska proto na podzim zamíří do českých Doupovských hor pětičlenné zubří stádo. „Podle plánu by z uzavřeného prostoru měli zanedlouho vyjít a žít ve volné přírodě,“ podotkla Wanda Olechová z varšavského Sdružení chovatelů zubrů. 

Ochranáři vypustí stádo v severní části vojenského újezdu Hradiště. Vojenská cvičiště v Česku postupně zarůstají. Vzrostlé stromy vytlačují chráněné rostliny i živočichy. Zubři mají pomoct. „On to v podstatě spase, sežere a hlavně zabraňuje tomu, aby vlastně keře už od malých semenáčků vzrostly,“ konstatoval ředitel České krajiny o.p.s. Dalibor Dostál. 

Obavy prý nejsou na místě

Každý rok chtějí ochranáři do vojenského újezdu přidávat až 8 nových kusů. „Experti uvádějí, že takové optimální množství nebo maximální množství pro ten prostor Doupovských hor je zhruba 150 kusů zubrů,“ uvedl Dostál. Zvířat, která svou postavou budí respekt, se lidé z okolí vojenského újezdu bát nemusí. „Je to klidné zvíře. Pokud ho neprovokujete, samo nezaútočí,“ uklidňuje pečovatel Zieliński. 

Vhodná místa pro zubry v Česku hledali specialisté zhruba rok. Kromě Doupova by chtěli zvířata vysadit i ve vojenském újezdu Libavá.