Na Prahu! Motorkáři se vydali lobbovat za Grand Prix

Brno/Praha – Z různých koutů republiky se do Prahy sjeli motorkáři, aby podpořili pořádání Velké ceny silničních motocyklů v Brně. S sebou přivezli petici, která lobbuje za dlouhodobé řešení finančních problémů, které brněnskému Automotodromu pořádání prestižního závodu působí. Motorkáři měli v poledne sraz na Letné, poté zamířili k poslanecké sněmovně.

I když včera ministerstvo školství potvrdilo, že navrhne, aby na letošní Velkou cenu putovala dvojnásobná dotace, příznivcům motocyklového sportu to nestačí. To, že jeden ročník dostane od státu čtyřicet milionů korun místo dvaceti, podle nich není systémové řešení. „Vyřeší se tím jedny závody, což asi nebude promotérovi stačit a přeskočí nás jiné státy, které mají o Grand Prix obrovský zájem. Sleduje to 180 milionů lidí po celém světě, je to obrovská reklama státu, kraje, Brna…,“ shrnul argumenty spolupořadatel protestní jízdy Pavel Carda.

Z Letné se stovky motorek vydaly volně do pražských ulic. Hlavní organizátoři pak zamířili k poslanecké sněmovně, aby předali dokument se čtyřmi tisícovkami podpisů. „Nesplňuje to formální náležitosti petice, to by se nestihlo. Podpisy jsme sbírali jen tři týdny,“ uvedl hlavní organizátor akce Michal Fojtík.

Protestní jízda motorkářů do Prahy (zdroj: ČT24)

Pražská policie o chystané akci ví, ale žádná zvláštní opatření nechystá. „Podle našich informací by se kolona neměla přesunovat po Praze, takže bychom zasáhli, jen kdyby motorkáři ve větším počtu narušovali plynulost provozu. Na Letné budeme jen dohlížet,“ potvrdil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Brněnská Grand Prix čeká na potvrzení státní dotace pro letošní rok. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) však už od Autoklubu České republiky dostal požadované záruky a vládě navrhne, aby ze státního rozpočtu šlo na tento závod celkem 40 milionů korun, polovina z toho z vládní rozpočtové rezervy.

Organizátoři však dříve požadovali, aby stát uhradil celý zalistovací poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa, který loni činil zhruba 70 milionů korun. Pro pořadatele je brněnská Velká cena ztrátovým podnikem, loni na ní prodělali 41,7 milionu korun. Do konce června se plánují rozhodnout, zda budou závod mistrovství světa pořádat i v roce 2015. Letos se podnik na Masarykově okruhu uskuteční od 15. do 17. srpna.