Tragédie v Lopeníku u soudu - traťový komisař vinu odmítl

Uherské Hradiště - Okresní soud v Uherském Hradišti dnes začal projednávat předloňskou tragédii, kdy při rallye v Lopeníku na Slovácku zahynuly čtyři dívky. Před soudem se z usmrcení z nedbalosti a těžké újmy na zdraví z nedbalosti zodpovídá traťový komisař Petr Plášek. Dvaadvacetiletý muž vinu odmítá. Hrozí mu až šest let vězení. Dívky zahynuly při havárii závodního vozu. Komisař je podle policie pustil k trati.

Podle státního zástupce Tomáše Pindura měl Plášek jako proškolený traťový komisař na starost bezpečnost diváků. Podle obžaloby ale opustil svěřené místo a nevykázal dívky z nebezpečných míst poblíž trati. „Neučinil potřebná opatření, aby nedošlo ke škodám na životě a na zdraví,“ uvedl Pindur. Poškození se v trestním řízení domáhají více než 22 milionů korun. Většinu částky tvoří odškodnění za nemajetkovou újmu.

Plášek se dnes omezil jen na krátké vyjádření. „Je to strašná tragédie nejen pro mě, ale pro celou obec. Přišel jsem o přítelkyni i o další známé. Dosud jsem se s tím nevyrovnal. S rodinami jsem v kontaktu, snad mě z toho neviní,“ uvedl obžalovaný. Dále odkázal na svou výpověď na policii, kterou předseda senátu Jiří Přibyl přečetl. Plášek zde vinu odmítl. Uvedl, že na místě nebylo žádné značení. „Tabule a pásky tam pořadatelé nalepili až po nehodě,“ řekl.

Podle Pláška bylo školení komisařů chaotické

Školení komisařů, které předcházelo rallye, podle něj provázel chaos. „Řekli nám jen, že máme řvát na lidi, vyhazovat je a sledovat vozidla, aby byl když tak podklad pro pojišťovnu kvůli škodě,“ popsal Plášek s tím, že jako komisař měl dostat odměnu 500 korun. Dívkám prý pořadatelé řekli, že komisaře dělat nebudou, ale prý mohou posílit stanoviště bez nároku na odměnu. Plášek prý přítelkyni řekl, že se s ní rozdělí. Ta před jeho dům přivedla i ostatní dívky.

„Řekl jsem jim, ať se jdou schovat k nám. Stály tam tak deset minut, pak se stala nehoda. Slyšel jsem jen řev motoru, pak jsem ležel na zemi,“ líčil obžalovaný. Dodal, že při podpisu poučení traťového komisaře nevěděl, co podepisuje. Nevěděl ani, že stojí v zakázané zóně. Podle obžaloby bylo jeho stanoviště naproti místu nehody přes silnici. Mladík uvedl, že ho opustil, protože na druhé straně se mu to zdálo bezpečnější.

Tragédie se stala 10. listopadu 2012 při závodu Autogames RallyShow Uherský Brod. Dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let zahynuly při havárii závodního vozu, který ve vysoké rychlosti vyjel z trati a narazil do nich. Těžce zraněna byla i čtyřiašedesátiletá žena. Ona a její dcera u soudu potvrdily, že nebyly poučeny o tom, kde se nesmí pohybovat, údajně chybělo i značení.

Podle policie nehoda vznikla jezdeckou chybou řidiče a podepsal se na ní silný poryv bočního větru. Řidič Michael Bartončík obviněn nebyl. Závod byl řádně schválený a konal se na uzavřené trati. Podle policie pořadatel řády a propozice pro rallye neporušil. Podle kriminalistů nechyboval jen traťový komisař, ale „do jisté míry udělaly chybu i divačky, když porušily předpisy a šly blíže k trati“.