Kloubnatka je pro lesy pohromou

Chomutov – Odumírající smrky v Krušných horách začínají výrazně zatěžovat správce lesů. Firmy musí stromy napadené kloubnatkou a václavkou odtěžit a místo nich vysadit nové. Jedná se o tisíce hektarů půdy, například Městské lesy Chomutov evidují přes čtyři sta hektarů napadených smrků pichlavých. Likvidace a nové zalesnění vychází na desítky milionů korun.

Krušné hory dnes – tisíce umírajících stromů se musejí pokácet a odvézt, kloubnatka napadne větve a postupně udusí celý strom. Dřevo napadených smrků je méně kvalitní a přináší firmám menší zisk. „Jde to prodat maximálně do papíren nebo na palivo,“ uvedl Petr Markes, statutární zástupce společnosti Městské lesy Chomutov. Na kompletní likvidaci starých mrtvých stromů a výsadbu nových by společnost potřebovala skoro šedesát miliónů korun, což je desetkrát víc, než činí roční rozpočet firmy.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Výsadba nových stromů přitom není nijak levnou záležitostí. „Hektar smrku – to je šedesát tisíc, hektar buku sto dvacet tisíc, plus následná péče,“ dodal Petr Markes a náměstek primátora Chomutova Jan Řehák (ODS) doplnil: „To je tak velká katastrofa, že na ni nestačí ani vlastníci lesů, ani Ústecký kraj.“ Ten přitom letos pomohl chomutovským lesům jednorázovou dotací z fondu pro obnovu lesů. „V tomto fondu bylo šest milionů korun a Chomutov z toho dostal jeden a půl milionu,“ prohlásila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Odklízení napadených stromů
Zdroj: ČT24

Další pomoc by pro Chomutov mohla přijít od ministerstva životního prostředí, pokud vypíše dotační titul na záchranu lesů před kloubnatkou. „Bude to částka přesahující deset milionů,“ myslí si náměstek Řehák.

Město nemůže počítat ani s pomocí evropských fondů. Náklady na záchranu a obnovu Krušných hor, které se odhadují na šest miliard, by podle chomutovské radnice měla řešit přímo Česká republika s Evropskou komisí, aby se neopakovala ekologická tragédie z osmdesátých let minulého století.