Zahraniční těžaři mají zájem o těžbu zlata na Příbramsku

Nový Knín (Příbramsko) - Zahraniční těžaři projevili zájem o další území v Česku, kde by chtěli těžit zlato. Jde o Veselý vrch na Mokrsku poblíž Nového Knína na Příbramsku. Kanadská firma už požádala ministerstvo životního prostředí o povolení průzkumu. Úředníci teď žádají další podklady. Místní s těžbou nesouhlasí.

Podzemí na Mokrsku ukrývá až 140 tun zlata

V 80. letech proběhl na Mokrsku geologický průzkum, v rámci něj vznikla i štola, která je od roku 2007 přístupná veřejnosti. Při průzkumu se zjistilo, že v podzemí se skrývá až 140 tun zlata. Dosud se dařilo zásoby chránit. Teď si na české zlato dělají zálusk kanadští těžaři. „V současné době je cena zlata kolem 1 300 USD za trojskou unci, takže zase začíná tlak na to, to ložisko v Mokrsku otevřít,“ uvedl Jiří Šťástka, nez. Starosta, Chotilsko.

Prospektoři odhadují na tunu horniny 2 gramy zlata. Těžba, která by trvala 15 let, by mohla přinést zisk až 100 miliard korun. Obec a stát by z toho měl 10 procent. „Těžařským lobby nejde o náš blahobyt ani o naplnění státní nebo obecní pokladny. Musí tady být nějaký vyšší princip, který zabrání, aby se v rámci podnikatelských aktivit nenávratně zničilo naše životní prostředí,“ říká předseda o. s. Veselý vrch Jiří Bendl.

Těžaři si brousí zuby na příbramské zlato (zdroj: ČT24)

Místní se bojí devastace přírody a poškození spodních vod. Ruda by se sice těžila povrchovým lomem, pak by ale následovala úprava kyanidem. „Není to proces, že by se kyanid rozlil do krajiny a loužilo se, proces probíhá v uzavřeném okruhu, v kádích s dvojitými plášti, odtéká čistá voda,“ uvedla Olga Bubníková, zástupkyně firmy Astur Bohemia.

Společnost teď žádá o stanovení průzkumného území. Ministerstvo životního prostředí správní řízení zatím přerušilo. „Společnost ve své žádosti neuvádí důležité údaje, chybí popis prací, technologie, kterou by chtěli používat, a chybí stanovisko krajského úřadu,“ uvedla Martina Podškubková, tiskový odbor, Ministerstvo životního prostředí. Další ložiska zlata jsou v Kašperských Horách a na Rožmitálsku. I tam už těžaři žádají o průzkum.