Neslyšící v Brně otevřeli kavárnu, naučí vás objednat si ve znakové řeči

Brno – Nová Kavárna u Žambocha neboli Moravská kavárna neslyšících dnes v Brně v Králově Poli zahájila provoz. Cílem kavárny je zapojit neslyšící do běžného pracovního procesu a posílit jejich kontakt se slyšícími. Zákazníci se mohou například naučit objednávat nápoje ve znakové řeči. Projekt podpořily evropské fondy. Díky nim mohla brněnská Unie neslyšících kavárnu otevřít a vybavit ji moderním zařízením.

V nové kavárně pracují výhradně zaměstnanci se sluchovým postižením – jeden provozní a čtyři číšníci. Rádi ale uvítají kohokoli, ať slyší, nebo ne. Hosté kavárny si mohou u stolu objednat přes tablet, protože se ale neslyšící nechtějí izolovat a rádi by s hosty navázali kontakt, bude se v kavárně vyučovat i znaková řeč. Hosté se přímo od neslyšících číšníků naučí, jak se znakují různé druhy nápojů a jak si mohou objednat.

Zatímco v Praze už podobné podniky fungují, v Brně existují pouze tréninkové kavárny. Například v nekuřáckém Café Práh obsluhují lidé s duševními nemocemi a v kávárně je stále plno. Lidi s mentálním postižením zase zaměstnávala Kavárna Anděl, kvůli ekonomickým problémům ale musela před třemi týdny zavřít. Teď slouží jen interním potřebám církevní charity, která ji zřídila.

Kavárna neslyšících v Brně (zdroj: ČT24)