Používání biocidů v šumavském parku je konec

Šumava - Správa šumavského parku už nebude smět používat chemické prostředky při likvidaci kůrovce. Udělením výjimek tento postup parku každý rok legalizovala státní správa. Na základě soudního rozhodnutí teď ale ministerstvo udělování výjimek zrušilo. Podle Hnutí Duha biocidy v parku ničily kromě kůrovce i jiné druhy hmyzu, což v konečném důsledku ohrožovalo celou obranyschopnost lesa.

Používání biocidů při zásahu proti kůrovci označil už krajský soud v Českých Budějovicích za protizákonný. Vedení parku totiž nenechalo posoudit vliv chemických prostředků na okolní prostředí. „Jedná se o rozsudek soudu, který ministerstvo životního prostředí respektovalo, neodvolávalo se k němu,“ sdělil Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Soud dal za pravdu ekologickým aktivistům z Hnutí Duha, kteří podali kvůli chemické likvidaci kůrovce žalobu. „Výzkumy ukázaly, že tak zahyne více jiných druhů hmyzu než kůrovce, dokonce i druhy, které se kůrovcem živí, které zvyšují obranyschopnost lesa,“ uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Před dvěma lety používalo vedení parku do chemických lapačů až 3 tisíce litrů biocidu, letos byla chemikálií zhruba desetina. K aplikaci chemických látek musela mít správa parku každý rok udělené výjimky. Ty teď na základě soudu ministerstvo zrušilo. Pochybení ale park odmítá. Naopak tvrdí, že bez použití biocidů by došlo k úplnému rozpadu kůrovcem napadeného lesa. „Jsou přesně specifikovány podmínky, za kterých prostředky na ochranu lesa mohou být použity, a tak jsme postupovali,“ uvedl Jan Kozel, vedoucí odboru péče o ekosystémy NP Šumava

V letošním roce vedení parku žádalo o výjimku na chemické ošetření oblastí Srní a Modravy. Tam byla v roce 2011 při kůrovcové kalamitě zničena největší plocha lesa.

Ministerstvo zakázalo používání biocidů na Šumavě (zdroj: ČT24)