Závodníci Barum Rally pojedou po upravené trase

Zlínsko – O povolení průjezdu vyjednávají organizátoři Barum Rally s obcemi na Zlínsku. Závod totiž kvůli loňské tragédii v Lopeníku někteří lidé nechtějí. Nehodu, při které zemřely čtyři dívky, policie stále vyšetřuje. V pátek se kvůli protestům obyvatel změnila i trasa Českokrumlovské rallye.

Havárie, při které na loňské Barum Rally zemřel u Halenkovic na Zlínsku jeden divák, zapříčinila předčasné zakončení soutěže. O tom, jestli se letos do Halenkovic Barum Rally vrátí, si vedení obce netrouflo samo rozhodnout. Obrátilo se na občany formou ankety. Starosta Halenkovic Jaromír Blažek informoval, že závod se pojede. Bude se ale na podnět vlastníků pozemků vyhýbat zastavěné části obce.

Ředitel Barum Czech Rally Zlín Jan Regner říká, že se tak ztížilo plánování tras. Organizátoři letos poprvé žádali o souhlas taky ve Fryštáku u Zlína. Silná auta by přijížděla po silnici lemované vilkami a závodit by začala v lesním úseku. Návrh vedení fryštácké radnice smetlo se stolu, jak potvrdil mluvčí fryštácké radnice Pavel Nášel.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Sousední Lukov zaujal opačný postoj. Starosta Jiří Jangot závod povolil s tím, že má v obci dlouhou tradici. Konečná podoba rychlostních zkoušek by měla být známa asi za tři týdny před začátkem soutěže. Ta startuje 30. srpna.