Byt na Praze 7 „za hubičku“? Jak pro koho…

Praha - Ceny, za které prodává Praha 7 své byty, zřejmě nemají v hlavním městě konkurenci. I přes pokračující krizi na realitním trhu je značně neobvyklé sehnat byt v lukrativní lokalitě za zhruba deset tisíc korun na metr čtvereční. Jenže ne každý se o takovýchto nabídkách dozvídá. Mnohým rodinám s dětmi tak nezbývá nic jiného než platit vysoké nájemné, zatímco například koaliční zastupitel Prahy 7 Miroslav Fabián či jiní zasvěcení a dostatečně pohotoví zájemci koupí byt i za třetinu reálné ceny. Na prodej bytů v Praze 7 se zaměřili Reportéři ČT.

Šedesátimetrový byt v ulici U Průhonu v pražských Holešovicích, který i po privatizaci téměř celého domu zůstal v majetku Prahy 7, byl prostřednictvím veřejné nabídky pronajat na dva roky za nájemné přes 20 tisíc korun měsíčně. Tři měsíce po podpisu smlouvy si nájemce bytu přibírá dalšího spolunájemce, kterému stačil jen týden na to, aby mu obec tento byt prodala za 670 tisíc. Jen o pár měsíců později čerstvý majitel prodává svůj byt za 2 300 000 korun.

Podobným způsobem pak Praha 7 prodala i dalších pět bytů, které se Reportérům ČT podařilo zdokumentovat. Městská část je nejdříve pronajala tomu, kdo takzvanou obálkovou metodou nabídl nejvíc. Z nájemce se ale záhy – nejpozději za 3 měsíce – stal majitel bytu. Byt získal velmi lacino, navíc se slevou 30 procent při jednorázové platbě. Podle specialisty na prodej bytů ale taková výše slevy není obvyklá. Většinou prý městské části při platbě v hotovosti nabízejí slevu 10 procent.

Další podezřele výhodné koupě bytů na Praze 7 :

  • Umělecká ulice: 140 metrů čtverečních prodáno za 1 milion Kč, tedy 7 tisíc za metr čtvereční
  • Šmeralova ulice: 57 metrů čtverečních prodáno za 560 tisíc Kč, tedy 10 tisíc za metr čtvereční
  • Kamenická ulice: 65 metrů čtverečních prodáno za necelých 600 tisíc Kč, tedy 9 tisíc za metr čtvereční
  • Heřmanova ulice: 36 metrů čtverečních prodáno za 400 tisíc Kč, tedy 11 tisíc za metr čtvereční
  • Osadní ulice: 53 metrů čtverečních prodáno za 500 tisíc Kč, tedy 9 500 za metr čtvereční

Ředitel ERA reality Tomáš Kučera nebo specialista na prodej bytů Otakar Schuma se v zásadě shodují na tom, že tyto ceny bytů v této lokalitě jsou „neobvyklé, úžasné, bezkonkurenční“ a reálně dosažitelnou cenu odhadují někdy i mnohonásobně vyšší.

Radnice Prahy 7 se ale brání tím, že jsou seznamy bytů určených k privatizaci dohledatelné na webových stránkách. „Tu informaci mohl mít kdokoliv, kdo se o tuto problematiku zajímá,“ říká tiskový mluvčí MČ Praha 7 Martin Vokuš. Nicméně seznam bytů určených k privatizaci najde na webových stránkách Prahy 7 jen ten, kdo je s nimi detailně seznámen.

Jan Čižinský, předseda KDU-ČSL Praha 7:

„Ten proces je nastaven tak, aby korupční potenciál byl veliký. Ten, kdo ví, kdy ten byt půjde do privatizace, má samozřejmě obrovskou šanci v tom výběrovém řízení uspět.“

Opozice tvrdí, že způsob, jakým Praha 7 nakládá s byty, ovlivnit nemůže. Bytovou komisi ovládá koalice ODS a ČSSD, tudíž při jednání zastupitelstva je počet hlasů opozice vždy přehlasován a nikdy tak nemůže dojít k projednávání opozičních návrhů. Starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS) se k otázce privatizace bytů odmítl vyjádřit.

Byt pro radního ČSSD za třetinovou cenu

K bytu pomohli radní z Prahy 7 také svému koaličnímu zastupiteli za ČSSD Miroslavu Fabiánovi. Ten bydlel v domě, o jehož vlastnictví vede radnice mnoholetý spor se soukromým majitelem. Fabián se rozhodl, že správu domu převezme. Za způsob, jakým to udělal, byl později podmínečně odsouzen. Jak vyplývá z rozsudku, nutil své sousedy, aby zálohy na služby, spojené s nájmem bytů, posílali na účet jeho manželky. Těm, kteří místo toho peníze skládali do soudní úschovy, nechal odpojit teplou vodu. Za útisk a zásah do práva k bytu byl odsouzen ke dvěma měsícům vězení s odkladem rok. Podmínka mu už vypršela.

Na to zastupitel Fabián prohlásil, že situace v domě neprospívá jeho zdraví a požádal o přidělení obecního bytu. Přestože strůjcem vypjatých poměrů byl on sám, kolegové z radnice mu přiklepli 60metrový byt na Ortenově náměstí. Záhy poté, co se přestěhoval, mu ho Praha 7 odprodala za necelých 700 tisíc korun. Cena tohoto bytu se ale podle odborníků pohybovala kolem 35 tisíc za metr čtvereční, tedy asi 2 100 000 Kč.

„Tyhle byty jsou náročné na správu. Ať se vám to líbí, nebo ne, tady prostě vládne ODS a ODS prostě nechce byty ve svém vlastnictví,“ okomentovala celou situaci radní MČ Praha 7 Marcela Justová (ODS). O byt by ovšem bývala měla zájem i bývalá sousedka Miroslava Fabiána Drahomíra Andrésová, pro kterou je, jakožto pro mladou matku se dvěma dětmi, i regulovaný nájem příliš vysoký. „Myslím si, že je spousta lidí, kteří ten byt potřebují více,“ dodává.

Sám Miroslav Fabián se k okolnostem přidělení bytu přislíbil vyjádřit po jednání zastupitelstva, nicméně ještě během jednání urychleně odešel zadním východem.

  • Člen zastupitelstva Prahy 7 Miroslav Fabián (ČSSD) zdroj: ČT24
  • Radní Prahy 7 Marcela Justová (ODS) zdroj: ČT24

Byt po rekonstrukci za 900 tisíc k prodeji za 1,3 milionu

Další podivně privatizovaný byt je pak v domě v ulici Nad Štolou. Původně o něj měl zájem obyvatel domu Martin Kořínek se svou rodinou. Napsal proto Praze 7, že by uvolněný byt rádi ke svému stávajícímu přikoupili. Městská část však jejich žádost zdvořile odmítla s tím, že s bytem plánuje vypsat soutěž nebo ho nabídnout do dalšího pronájmu. „Napsali nám, že byt rozhodně nebudou privatizovat a že máme sledovat případně úřední desku,“ tvrdí odmítnutý nájemník.

Téměř dva roky se nic nedělo. Praha 7 soutěž nevypsala a byt zůstal prázdný. Kořínkovi čekali na soutěž a sledovali, co s jejich sousedním bytem bude. Jenže radnice podnikla něco nečekaného - za 900 tisíc korun nechala byt opravit. Záhy na to vypsala soutěž, do níž se přihlásila jediná zájemkyně. Martin Kořínek soutěž vůbec nezaznamenal, i přestože prý webové stránky Prahy 7 intenzivně sledoval.

S vítězkou pak Praha 7 podepsala nájemní smlouvu a o tři měsíce později jí nabídla byt ke koupi za 1 285 000 Kč. Tedy po odečtení ceny rekonstrukce by Praha 7 prodala 120metrový byt na Letné za necelých 400 tisíc korun. Podle odborníků by se cena pohybovala kolem pěti milionů korun. Podle specialisty na prodej bytů Otakara Schumy městská část většinou opravuje pouze exteriér, tedy fasádu nebo střechu. Není prý vůbec obvyklé, že by investovala před samotným prodejem do interiéru bytu.

Když Martin Kořínek zjistil, za jakou cenu chce Praha 7 byt prodat, obrátil se na zastupitele, pražského primátora i na policii. Rada pak záměr prodat byt ze svého jednání stáhla. „Prostě se stala jedna chyba. (…) Jo, tak co, tak mám se ukřižovat, nebo co mám dělat?“ komentuje celou událost radní za ODS Marcela Justová.

Prodej bytového fondu Prahy 7 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod