Na K2 se Radek Jaroš připravuje ve vysočinském Víru

Vír (Žďársko) – Horolezec Radek Jaroš, který stanul na vrcholech třinácti osmitisícovek a chystá se vylézt i na tu poslední – K2 – se připravuje na Vysočině. Přijel domů do Víru na Žďársku, kde rehabilituje po amputaci omrzlých prstů a současně zlepšuje svoji techniku lezení na umělé ledové stěně.

Třináct osmitisícovek přivítalo Radka Jaroše na svém vrcholu – od Šiša Pangmy až po Mount Everest. Zbývá mu už jenom K2, pokud stane i na ní ve výšce 8 611 metrů, stane se prvním Čechem, který vylezl na všechny. Do Himálaje by chtěl vyrazit ještě letos. Zda se to ale skutečně podaří, ještě není jisté – zatím leze po uměle vytvořeném ledu na skále ve Víru na Vysočině, rehabilituje a doufá, že se dostane do kondice po amputaci sedmi článků prstů na nohou. Přišel o ně při poslední cestě, kdy vystoupil na Annapurnu. „Ještě úplně zdravý nejsem. Komplikuje mi to přípravu, strašně to bolí. Uhýbám té bolesti a trénuju přes ni,“ podotkl Radek Jaroš.

Na ledové stěně ve Víru piluje slavný horolezec nejenom svoji techniku, ale také zkouší nové vybavení. Jeho pořízení si vynutila právě ztráta prstů. „Vyrobí speciální botu podle mé postižené nohy a navíc zateplenou. Teď řešíme i vytápěné vložky nebo ponožky,“ přiblížil muž, který na vrchol vyšší než 8 tisíc metrů poprvé vystoupil před patnácti lety.

K2 je poslední osmitisícovka, která Radku Jarošovi uniká. Už dvakrát musel výstup na ni vzdát. Nyní doufá, že ho zranění z Annapurny nezdrží a na druhou nejvyšší horu světa se již dostane. „Na K2 je převážně mixové lezení. Je pravda, že v té skoro největší výšce, ve výšce 7 200 metrů, se dá s tímhle lezením setkat v takzvaném bottlenecku,“ očekává Jaroš.

Pokud mu to zdravotní stav dovolí, chtěl by Radek Jaroš do Himálaje odletět letos začátkem června. Dospěje-li až do 8 611 metrů, bude po Josefu Rakoncajovi, Liboru Uherovi a Pavlu Bémovi čtvrtým českým horolezcem, který na horu považovanou za nejtěžší na světě vystoupí.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)