Brněnský dopravní podnik vypravil Betlémskou tramvaj

Brno - Brněnský dopravní podnik (DPMB) připravil na sobotu a na Štědrý den dvě zvláštní akce. Dnes vyjíždí do ulic tradiční Betlémská tramvaj s betlémským světlem a v pondělí premiérově Polární expres, který bude vozit cestující na přehradu.

Na trasu Betlémské tramvaje se v sobotu vydal historický muzejní vůz z roku 1954 přezdívaný „plecháč“ a lidé si do něj můžou přijít pro betlémské světlo, které přivezli brněnští skauti z Vídně minulou sobotu.

„Tramvaj bude stát od 10:00 do 10:45 před poštou u hlavního nádraží, od 11:15 hodinu postojí na náměstí Svobody, od 12:30 další hodinu na Mendlově náměstí. Pak se vrátí na náměstí Svobody a bude tam stát od 14:00 do 16:00,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Aleš Živný, řidič historické tramvaje

„Lidově se jí přezdívá plecháč, protože její karosérie je vyrobená z plechu oproti bývalým tramvajím, které byly vyrobeny z dřevěných peřejek.“

Po setmění hodinu počká na poslední zájemce o světlo, od 16:30 bude stát u pošty. Betlémské světlo skauti rozvezou po celé republice, kterou projedou vlakem.

Děti do dvanácti let mají jízdu Polárním expresem zdarma

Polární expres je přitom novinka. Spojí zážitek z jízdy historickou tramvají s oblíbeným výletním místem Brňanů. Od devíti hodin každou hodinu až do poledne vyjede historická tramvaj s vlekem z Mendlova náměstí do smyčky Rakovecká kolem zoologické zahrady a přes zastávku Přístaviště.

„Zoo bude otevřená, rodiče tam mohou děti vzít na krmení zvířátek,“ upozornila Škrancová. Z Rakovecké se tramvaj vrací v 9:35 a následných hodinových intervalech. Děti do 12 let mají jízdu zdarma, ostatní za 20 korun.

Na Štědrý den pojedou linky městské dopravy podle jízdního řádu pro sobotu zhruba do 16:00, o hodinu později začíná provoz nočních linek v intervalu 30 minut.

Kam pro Betlémské světlo?

Betlémské světlo přivezli skauti do Brna minulou sobotu, dnes ho budou rozvážet po celé republice. Už dnes si mohou zájemci pro Betlémské světlo přijít také do Českého rozhlasu na Beethovenově ulici v Brně. Světlo si odtud lidé mohou odnést dnes i zítra od 8:00 do 18:00.