Nepředvídatelné otřesy oddalují rekonstrukci ulice

Hradec Králové - Zřícené stropní podhledy, popadané regály, to vše doprovází rekonstrukci ulice S. K. Neumanna v centru Hradce Králové. Tamním živnostníkům už dochází trpělivost. Říkají, že kvůli stavebním pracím přicházeli od července o tržby, teď už začíná jít dokonce o zdraví.

V prodejně oděvů v ulici S. K. Neumanna vzala padající omítka s sebou k zemi i podhled. „Jsme rádi, že jsme to přežili, že to na nikoho nespadlo,“ zdůrazňuje spolumajitel domu v ulici S. K. Neumanna Michal Švagerka. 

Podobná situace je i v prodejně jenom o pár metrů dál. Otřesy způsobené zhutňováním zapříčinily pád skleněných regálů. „Bojíme se, že projede válec, spustí vibrace a sesune se to celé,“ upozorňuje na možné nebezpečí prodavačka Věra Sopková.

Stavební firma slibuje, že škodu uhradí z pojistky. Že by její pracovníci v něčem chybovali, vylučuje. „Od samého začátku jsou všechny prováděné práce v souladu s projektovou dokumentací a technologickými postupy,“ tvrdí jednatel firmy SOVIS Petr Smola. 

Stavební firma kvůli problému pozastavila veškeré práce. „Uvidíme, jestli firma přistoupí ke změně technologie,“ naznačuje mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková. 

Magistrát původně sliboval, že se do konce prosince do ulice vrátí alespoň hromadná doprava. Později termín posunul na neurčito. Kopnutí do země prý odhalilo komplikace, se kterými se nepočítalo. „Velice často se setkáváme s tím, že nalezené historické sítě neodpovídají předpokladu,“ říká Magdalena Vlčková. „Podle mě je chyba v odpovědných činitelích, kteří rozhodli o způsobu provedení prací,“ domnívá se Michal Švagerka.  

Do termínu dokončení stavby se teď mohou promítnout i aktuální potíže s otřesy.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)