Zdravotníci v Moravskoslezském kraji spotřebovali rekordní množství krve. Hledají nové dárce

Ostravské krevní centrum shání dárce

Během letošního léta spotřebovala zdravotnická zařízení v kraji rekordní množství plazmy a krve. Krevní centrum v Ostravě - Porubě, které je spádovou oblastí pro 1,2 milionu obyvatel, i proto potřebuje nové dárce. Nejčastější příčinou, proč lidé darovat krev nejdou, je strach. Krevní centrum se proto rozhodlo umožnit zájemcům prohlídku v celém zdravotnickém zařízení a obav z odběru krve je tak zcela zbavit.

Zdravotní personál během exkurze ukáže zájemcům takzvanou cestu odběru i zákulisí oddělení. Návštěvníci si mohou pracoviště prohlédnout po předchozí domluvě. Dostanou se i do míst, kde se plazma mrazí a krev uchovává ve speciálních lednicích.

Mohou si prohlédnout rovněž způsob uložení krevních destiček, které se na strojích musí ve speciálních vacích neustále pohybovat. Ty se využívají například pro kojence, kteří se dostanou do zdravotních potíží.

Na prohlídky se mohou lidé objednávat už od této středy – na telefonním čísle krevního centra (800 260 004). Využít mohou také e-mailu krevni.centrum@fno.cz

Stav krevních zásob
Zdroj: ČT24

Stav krevních zásob v ostravském krevním centru k 18. 10. 2016. Je-li krevní koláč z větší části bílý, potřebuje nemocnice v dané skupině nutně zvýšit zásoby. Pokud jsou krevní koláče plně červené, mohou se dárci krve objednat na odběr plazmy.

Zařízení si již počátkem týdne prošla pilotní skupina prvních dvaceti zájemců o prohlídku. Jednalo se o partu kamarádů, kteří se znají díky geocachingu hlavně z přírody. 

Zkušený dárce krve již mezi nimi ale byl – vedoucí skupiny Radim Langer. Zatímco si ostatní prohlíželi zdravotnické zařízení, chystal se na odběr. Zažil jich už 340. K tomu do centra přivedl i několik desítek prvodárců. „Většinou máme dva tři prvodárce, za což jsme strašně rádi. Dokážeme k tomu přitáhnout i mladé lidi,“ sdělil.

  • Dárci krve by si telefonicky měli objednat datum a čas odběru na čísle 800 260 004. Termíny objednávek by měli řešit minimálně jeden den před stanoveným termínem.
  • Pokud využijí objednávání formou e-mailu „krevni.centrum@fno.cz“, musejí tak učinit alespoň 5 dnů dopředu. Vyčkat také musejí na zpětné potvrzení objednávky. Do objednávky by měli připsat své evidenční číslo dárce krve. Mohou se objednávat od 6:30 hod. na konkrétní půlhodinu.

Obavy nakonec s první darovanou krví nechala v centru sběratelka kešek Vendula Knapová a k dárcovství se po dvaceti letech vrátil i její kamarád Milan Gajda. „Mám na jednu stranu strach, ale vím, že to dělám pro dobrou věc, tak mě to popohání,“ uvedla před odběrem.

Podle zdravotní sestry Naděždy Kalužové mohou exkurze pomoci centru získat více dárců krve. „Věříme, že mnoho lidí zjistí, že to je jednoduché, že není složité překonat strach,“ je přesvědčena.

V krevním centru fakultní nemocnice v Ostravě odeberou ročně přes 35 tisíc litrů plazmy a krve. Zařízení v celé republice pak ročně vyrobí a spotřebují přes 450 tisíc krevních transfúzí.