Hradec Králové: Na spor o pronájem stadionu doplatili sami hokejisté

Hradec Králové – Hokejisté Hradce Králové prozatím nemohou zahájit přípravu na novou sezonu. Kvůli vypovězení smlouvy města s firmou, která spravuje stadion, totiž nemají kde hrát. Nové vedení radnice totiž v únoru vypovědělo smlouvu, jenže firma ABD halu dodnes nepředala a odmítá vyrobit ledovou plochu i vpustit hráče na stadion.

Minulá radnice pronajala stadion firmě ABD. Později se však zjistilo, že kvůli tomu městská pokladna přijde nejméně o 50 milionů korun. Obměněnému zastupitelstvu se také nelíbilo, jak byla firma vybrána, a rozhodlo se s nájemcem ukončit smlouvu. Podle současného primátora Zdeňka Fince šlo o porušování zákona o veřejných zakázkách, s tím ale dotyční nesouhlasí. „Byť se to dnes s odstupem času může stát podivné, jsem přesvědčen o tom, že vyšetřování a soud potvrdí správnost našeho tehdejšího rozhodnutí,“ tvrdí náměstek primátora Martin Soukup.

Když v únoru nové vedení města smlouvu vypovědělo, začal vleklý spor, za který nejvíce zaplatil zdejší hokejový klub. Minulý týden sice soud firmě ABD nařídil, aby hokejisty vzalo zpět, přetahovaná o stadion ale pokračuje. „Je to bohužel každodenní starost, kterou podstupujeme poslední dva měsíce,“ přiznává generální manažer HC Hradec Králové Aleš Kmoníček. Trénovat na ledě musí hokejisté nejpozději příští týden. I tak jim ale hrozí, že některé přípravné zápasy nestihnou odehrát.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)