Jeřáb se vrací do Jeseníků

Jeseníky – Do Jeseníků se vrací původní dřevina – jeřáb jedlý. Tady ho před desítkami let objevili, vyšlechtili a rozšířili do dalších zemí. Jenže dnes už jich v regionu mnoho neroste. Občanské sdružení EBERESCHE se proto snaží o změnu.

Ostružná a Petříkov jsou dnes oblíbená lyžařská centra v Jeseníkách. Právě tady na počátku 19. století vyšlechtili rolníci jeřáb jedlý. Odtud se odolná dřevina rozšířila do celého světa. „Jeřáb byl jediným ovocem, které uzrávalo v tak velké nadmořské výšce. V podstatě šlo o velkou zásobárnu vitaminu C,“ uvedla předsedkyně občanského sdružení EBERESCHE Bohumila Tinzová.

Ještě po válce rostly jeřáby v Petříkově u každého domu. Dnes bychom v osadě napočítali jen čtyři zdravé stromy. Plody jeřábu se označovaly jako citrony severu. Naši předkové je běžně využívali v kuchyni. Sušily se, vyráběly se z nich marmelády, želé, mošty, a dokonce i pálenka.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Ze semene sladký jeřáb nevzklíčí. Musí se jednoduše naroubovat. Roubovance jeřábů jedlých pěstují dnes i ve dvou ovocných školkách. Sdružení EBERESCHE je pak chce postupně v Jeseníkách zasadit. První alej jeřábů vysadili lidé v Javorníku. Za tři měsíce povyrostly některé až o půl metru.

„Vysadili jsme více jak 80 stromů a mimo jeřábu moravského sladkoplodého je ještě jeřáb granátový a jeřáb oskeruše,“ dodal předseda Rady rodičů Základní školy Javorník Jakub Matuška. Ještě letos by se měla k Javorníku přidat další alej, přímo v Ostružné.