Pardubice nechtějí půjčovat hokejovému klubu, chystají prodej akcií

Pardubice – Sedm milionů korun půjčily Služby města Pardubic městskému hokejovému klubu. Úřadující mistr extraligy je použije k zaplacení kauce za extraligovou licenci. Podle části zastupitelů ale není důvod, proč by městská organizace měla půjčovat peníze klubu, který je z větší části v soukromých rukou. Radnice to uznává, tvrdí ale, že jediný způsob, který by mu umožnil smlouvu neposkytnout, je prodat městský podíl akcií.

Pardubicím patří 35 procent akcií HC Pardubice. Akcionářská smlouva zavázala město podpořit klub půjčkou peněz na extraligovou licenci. Prostřednictvím Služeb města Pardubic tak město učinilo, ale vystavilo se velké kritice. „Já to vnímám jako nadržování a myslím, že to není v pořádku,“ uvedl opoziční zastupitel Pavel Studnička (KSČM). Podobně ale hovoří i někteří právníci. „Podle mého právního názoru se jedná o podporu soukromého klubu veřejnými penězi,“ upřesnil právník Jan Černý.

Svůj čin ovšem příliš vášnivě neobhajují ani radní, kteří půjčku schválili. „Já to rozhodně nevnímám pozitivně, nicméně je to pozůstatek doby minulé,“ sdělil náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci). Dodal, že je jediný způsob, jak se vyvázat z akcionářské smlouvy, je prodej městského podílu v hokejovém klubu. „Je jenom jedna metoda, a to je nebýt akcionářem,“ shrnul náměstek.

Na prodej městských akcií zřejmě skutečně dojde. Město se zbaví všech svazků s extraligovým týmem, nadále chce finančně podporovat už jen mládežnické hokejové oddíly.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)