Praha vyčlenila 5 milionů na nátěry proti graffiti

Speciální nátěr umožňuje rychlejší smytí nápisů (zdroj: ČT24)

Památky napříště už bez graffiti. Pražský magistrát letos navýšil granty pro majitele budov v památkové rezervaci hlavního města. Částkou 5 milionů korun jim přispěje nejen na opravy fasád, ale také na antigraffitové nátěry.

Nápisy, které vandalům zaberou jen pár vteřin, jsou problém nejen pro hlavní město, ale hlavně pro majitele domů. Především v centru města se nové objevují skoro každý den. Díky stále častěji používaným antigraffitovým nátěrům je odstraňování nápisů z fasád snazší.

„Jde o bezbarvý lak, který se nanáší přibližně do dvou a půl metru výšky. Jsou tam přidané chemikálie, kterými se to dá vysokým tlakem vody smýt,“ popisuje správce domu v centru Prahy Milan Čelinský.

Hlavní město letos na nákup nátěrů proti graffiti vyčlenilo celkem 5 milionů korun. O dotaci si nyní může požádat každý majitel nemovitosti v památkové rezervaci.

Sprejům se tento týden nevyhnul ani pražský Karlův most. Nápisy, které se na něm objevily ve středu v noci, mají na svědomí dva neznámí mladíci, zřejmě turisté. Graffiti ze zábradlí už ale nechala Technická správa komunikací odstranit. Pokud policie pachatele dopadne, hrozí jim až 3 roky ve vězení.