Sokol jubiluje, oslavy zahajuje ostravská výstava

Ostrava – Rovných 150 let od založení tělovýchovné jednoty Sokol začíná v ostravské nové radnici výstava věnovaná místní historii i současnosti organizace, jež byla v minulosti jedním ze symbolů českého národa a přežila i několik zákazů. Představuje i současnost Sokola zejména v Moravskoslezském kraji – navzdory zažitým představám jde o otevřenou organizaci, která stále láká mladé lidi, podle Vlastimila Bulawy ze Sokolské župy Moravskoslezské je v regionu téměř polovina sokolů mladší osmnácti let.

Výstavu v Ostravě pořádají společně dvě sokolské župy, které v regionu působí – župa Moravskoslezská a župa Beskydská. „Pořádáme tuto výstavu jako krajskou a představujeme průřez sportovní činností Sokola v rámci celého Moravskoslezského kraje. Jde nám o to, abychom ukázali veřejnosti, že Sokol není jenom cvičení, ale i výkonnostní sport,“ uvedl Vlastimil Bulawa.

Moravskoslezské župy mají na deset tisíc členů, polovina z nich působí v oddílech výkonnostních sportů. „Máme velice kvalitní oddíly házené – ženy i muži –, pak jsou to stylové sporty, jako je zápas, a v neposlední řadě se můžeme pochlubit velice kvalitní atletikou,“ popsal Bulawa. 

Vernisáž proběhne dnes večer, několik hodin před okamžikem, kdy uplyne 150 let od založení organizace. K tomu došlo 16. února 1862 v Praze z podnětu Miroslava Tyrše, Jindřicha Fügnera a dalších významných osobností. Sokolské hnutí se podílelo na všeobecném rozvoji tělovýchovy, působilo ale také povzbudivě na národní snahy společnosti. Ve své historii byla organizace třikrát zakázána, naposledy činnost obnovila v roce 1990.

Rozhovor s Vlastimilem Bulawou (zdroj: ČT24)