Ustoupili dolu, nyní chtějí k jezeru Milada

Ústecko – Lidé, kteří se museli kvůli těžbě hnědého uhlí vystěhovat z pěti vesnic poblíž Chabařovic u Ústí nad Labem, se chtějí vrátit domů. Na místě dolu teď vzniklo nové rozsáhlé jezero Milada. Původní obce by mohly stát na jeho březích. Důlní díra se napouštěla vodou deset let a teď se má stát vyhledávanou turistickou lokalitou.

Dříve to byl uhelný lom se skládkou chemického odpadu v sousedství, dnes přes tři kilometry dlouhé jezero obklopené zelení. Vedoucí sanačních a rekultivačních prací František Kroupa říká, že jde první jezero svého druhu v České republice. Jezero je již napuštěné a dochází ke zpevňování okolních břehů.

Během příštího roku budou pozemky postupně předávány obcím a ty budou moci začít s výstavbou. To je i naděje pro obyvatele vesnic, které musely před lety ustoupit těžbě. Chtějí si tu postavit své domy znovu. „Máme na tom zájem a děláme pro to všechno, co se dá. Máme to v plánech, v územní změně,“ sdělil místostarosta Chabařovic Jan Baňas (KSČM).

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Problémem je ovšem znovu uhlí. Okolo jezera jsou ho stále rozsáhlé zásoby. Teoreticky se tu může začít znovu těžit. To připustil i František Kroupa. Jan Baňas však předpokládá, že kdyby se tu znovu těžilo, nebudou současné technologie vyžadovat opětovné vystěhování. Nejprve tu vzniknou pláže a lodní přístav. Jako rekreační zóna začne jezero sloužit za dva roky.