U jediné Gagarinovy sochy v ČR se slavilo

Karlovy Vary – Vesmírnou cestu majora sovětské armády Jurije Gagarina si dnes dopoledne připomněly také desítky hostů na letišti v Karlových Varech, kde stojí socha prvního kosmonauta. Jedná se o jediný Gagarinův pomník v České republice, vznikl v roce 1975 a na letiště byla socha přemístěna od Vřídelní kolonády. Sám Gagarin navštívil západočeské lázeňské město hned dvakrát. Štefánikova hvězdárna v Praze zas v rámci jubilejní výstavy „50 let ve vesmíru“ nabízí možnost posedět si v kabině modelu kosmické lodi Vostok 1.

Vzpomínkovou oslavu uspořádal generální konzul Ruské federace v Karlových Varech Sergej Ščerbakov, který má na 12. duben 1961 stále živé vzpomínky. „Šel jsem tehdy po ulici, bylo mi 14 let. Vzpomínám si, jak lidé otevírali okna, někteří i plakali, hrála muzika, čekali jsme na ten okamžik, ale nevěděli jsme, že to bude tak rychle,“ říká dnes konzul.

12. dubna 1961 odpoledne byla vypuštěna na oběžnou dráhu kolem Země první kosmická loď Vostok s Gagarinem na palubě. Za 108 minut jeho kosmického letu se ze sedmadvacetiletého neznámého ruského majora stala jedna z největších dobových celebrit.

Vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Návštěvníci Štefánikovy hvězdárny na pražském Petříně mohou zažít podobné pocity, jaké prožíval sovětský kosmonaut při prvním kroku do neznámého vesmíru. Hvězdárna totiž nabízí možnost posadit se do kabiny kosmické lodi Vostok 1. Model ve skutečné velikosti patří k nabídce v rámci výstavy „50 let ve vesmíru“. „Stavěli jsme ho více než měsíc a nebylo to vůbec jednoduché,“ řekl jeho „šéfkonstruktér“ Martin Fuchs. Nebylo podle něj snadné získat přesnější informace především o vnitřním vybavení. Výsledkem je koule o průměru kolem 2,3 metrů. Jen váha je desetkrát menší. Zatímco skutečný modul, jehož šéfkonstruktérem byl legendární ruský stavitel raket Sergej Koroljov, vážil pět tun, Fuchsův model váží 500 kilogramů.