Trojanovice chtějí zbourat těžní věže dolu Frenštát, OKD je proti

Trojanovice - Obec Trojanovice na Novojičínsku požaduje, aby společnost OKD zbourala těžní věže a další desítky staveb Dolu Frenštát. Vypršela jim totiž povolená doba trvání. Stavební úřad kvůli tomu zahájí s těžební společností správní řízení. Hrozí jí pokuta. Podle mluvčího Vladislava Sobola ale OKD nic bourat nechce a naopak připravuje žádost o prodloužení platnosti staveb.

Obě těžní věže a další stavby a zařízení Dolu Frenštát stojí v Chráněné krajinné oblasti Beskydy už třicet let. Teď je podle starosty Trojanovic Jiřího Novotného jedinečná šance se jich zbavit. Tyto stavby mají totiž jen dočasné povolení a to koncem loňského roku přestalo platit. „Všichni čekali na dobu, kdy ty věže budou odstraněny, a teď ta příležitost je. Lidé by byli velmi zklamaní, kdyby k tomu nedošlo,“ myslí si Jiří Novotný.

Černé uhlí se v dolu dosud netěžilo

Důl stojí na území Trojanovic. Obec už stavebnímu úřadu podala návrh na odstranění staveb v jeho areálu. „Jestli stavby budou, nebo nebudou odstraněny, ukáže teprve řízení, které bude určitě náročné,“ říká vedoucí odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm Marie Chromčáková. Společnost OKD jako majitel dolu ale může stavební úřad požádat, aby dobu trvání staveb prodloužil. A to se právě chystá udělat. „Podle surovinové politiky státu máme povinnost udržovat to ložisko v konzervačním režimu a chránit ho pro další využití,“ argumentuje mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Důl Frenštát vybudoval stát na úpatí Beskyd v osmdesátých letech. Černé uhlí se v něm ale dosud netěžilo. Podle starosty Trojanovic Jiřího Novotného by ale ložisko mohlo být zakonzervováno i bez těžních věží. Správní řízení s OKD chce stavební úřad zahájit příští týden. Potrvá zřejmě několik měsíců a společnosti hrozí pokuta do výše jednoho milionu korun.

Důl Frenštát
Zdroj: ČT24