Čeští nosorožci vyrazili za záchranou do Keni přesně před rokem

Dvůr Králové – Přesně před rokem započali ochranáři ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové unikátní projekt na opětovný návrat kriticky ohrožených nosorožců bílých do volné přírody. Odchovaní nosorožci tehdy putovali do rezervace Ol Pejeta v Keni. Právě zahrada ve Dvoře Králové je jediná na světě, které se dařilo bílé nosorožce v zajetí nejen chovat, ale i rozmnožovat.

Podle odhadu zbývá na celém světě pouze 10 jedinců tzv. severního bílého nosorožce. Čtyři z nich se do volné přírody vrátili přesně před rokem a od tamních ošetřovatelů přicházejí příznivé zprávy. V domácím prostředí v Keni se mohutným savcům prý náramně daří. „Všechno probíhá lépe, než jsme čekali. Ta adaptace jde velice příznivě, bez jakýchkoliv zdravotních problémů,“ uvedla ředitelka královédvorské zoo Dana Holečková.

Zatím poslední mládě bílého nosorožce se narodilo právě v tuzemské zoologické zahradě před deseti lety. Na dvou párech nosorožců ze Dvora Králové tak závisí, jestli se vůbec podaří tento druh zachovat. Nedávno navíc přišla z Afriky další dobrá zpráva. V jižním Súdánu vědci pozorovali tři divoké bílé nosorožce, o kterých dosud nevěděli. Poslední exemplář vzácného nosorožce bílého na území Evropy je tak v současnosti k vidění pouze ve Dvoře Králové.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)