Plzeňské centrum Anabell pomáhá dívkám s mentální anorexií

Plzeň – Anorexie zasáhne do života až pětiny dívek, některé z nich často končí i v nemocnicích. Podle statistik v Česku ročně skončí s anorexií v nemocnici kolem 500 pacientek. Sdružení Anabell nabízí ve větších městech pacientkám a jejich rodinám pomoc. Například v Plzni mohou navštívit bezplatnou poradnu.

Zuzana měla štěstí. Vážné problémy s bulimií překonala a teď má půlroční holčičku. Že je její stav už dlouho kritický, nedokázala sama před několika lety rozpoznat. Návrat do normálního života trval tři roky a Zuzaně pomohly skupinové a individuální terapie v plzeňském centru Anabell.

Psychoterapeutka Michaela Szabó říká, že výhodou centra je skutečnost, že si klientky navzájem sdělují své zkušenosti. Podle psychologů je důležité, aby rodina anorexii nebo bulimii rozeznala včas. Také rodiče mohou zdarma navštívit poradnu nebo zavolat na tísňovou linku. „Nejbližší si tohoto problému často všimnou až jako poslední,“ upozorňuje psycholog Michael Krs.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Anorexie a bulimie má celou řadu nejrůznějších příčin, ale často stojí za nemocí i vlastní rodina. Tlak na výkon, školní a pracovní výsledky, důraz na vzhled nebo diety rodičů. Problémy s tím vším spojené si dívky jako únikovou cestu zredukují pouze na kontrolu nad jídlem.