Recept Europolu na Islámský stát – Delete

S červencem začíná fungovat speciální tým Europolu, který se zaměří na vyhledávání účtů na sociálních sítí, které se vyznačují radikálním islámským obsahem nebo jsou napojené na Islámský stát. Cílem je smazat je do dvou hodin od zveřejnění. Podle odhadů je jen na Twitteru asi 50 tisíc účtů napojených na Islámský stát, denně jde asi o dvojnásobný počet zpráv. V týmu patnácti lidí pracují i Češi.

„Spolupracujeme s celou řadou sociálních sítí, ale tyto soukromé subjekty po dohodě s nimi nebudeme zveřejňovat,“ řekl v rozhovoru pro ČT zástupce ředitele Europolu a bývalý český policejní prezident Oldřich Martinů. Dodal ale, že žádná z oslovených sítí spolupráci neodmítla. „Ta spolupráce je velmi účinná… S těmito poskytovateli sociálních médií spolupracujeme od roku 2013. Nyní se ale budeme zaměřovat pouze na teroristickou propagandu Islámského státu,“ přiblížil.

Tým „mazačů“ podezřelého obsahu internetu funguje podle Martinů od července. „Cílem je detekovat tento nelegální obsah a ve spolupráci s těmito soukromými subjekty se budeme snažit odstranit ho co nejrychleji,“ dodal. Podle něj by se tím mělo zabránit šíření nebo sdílení nebezpečného obsahu přes web.

Účtů s radikálním obsahem jsou v EU tisíce

Tým se zaměří i na konkrétní účty včetně takzvaných „ringleaders“, neboli neformální vůdce skupin a komunit. „Dneska existuje zhruba 50 tisíc účtů a zhruba 10 tisíc zpráv je generováno denně. Chceme se zaměřit na ty klíčové, které tam pumpují radikální text, a dostat se k těmto osobám,“ zdůraznil Martinů.

Zástupce ředitele Europolu Oldřich Martinů:

„My jdeme po účtech. Budeme odkazovat soukromým subjektům, které je provozují, a doporučujeme jim, aby tento obsah odstranili. Zkušenosti z Velké Británie říkají, že během posledních 3 let na základě aktivit této jednotky v zemi bylo odstraněno 60 tisíc účtů a stránek s teroristickým obsahem.“

V hledáčku Europolu je nyní podle Martinů zhruba 6 tisíc osob z členských států Unie, které jsou podezřelé z toho, že bojovali třeba na straně Islámského státu. U čtvrtiny členské státy tyto informace potvrdily. Jde podle něj většinou o jednotlivce, kteří spolu komunikují přes internet a snaží se být neviditelní, aby se nepoznalo, kdy udeří.

Martinů: Spolupráci neodmítla žádná sociální síť (zdroj: ČT24)
  • Europol je organizace patřící pod Evropskou unii, která se zabývá prevencí a potíráním organizované trestné činnosti. Snaží se zefektivnit spolupráci jednotlivých členských zemí, a to zejména svojí informační i vzdělávací činností a policejním a soudním poradenstvím. Název vznikl zkrácením slov European Police Office (Evropský policejní úřad). (zdroj: Wikipedia)