Maskot Déčka má jméno. Seznamte se s Duháčkem!

Řady postaviček České teleivze rozšířil s vysíláním ČT :D maskot této dětské televize. Duhový papoušek doprovázel Déčko od jeho začátku, dosud ovšem neměl jméno - to se ale už změnilo. Během Mikulášsské ČT 4. prosince byl pokřtěn na Duháčka. Jméno mu vybíraly děti v anketě.

Zprávičky: Reportáž o křtinách Duháčka (zdroj: ČT24)

Anketu vyhlásila Česká televize už v den startu dětského programu Déčko 31. srpna. „Námětů na jméno papouška se sešlo téměř 500 a byla mezi nimi celá řada velmi pěkných a originálních jmen. Vybrat jsme ale mohli jen jedno. Rozhodli jsme se zvolit to, které vítězilo i u dětí. Tak se zrodil Duháček,“ uvedl výkonný ředitel dětského programu ČT :D Petr Koliha.

Všechny děti, které poslaly pro papouška návrh na jméno Duháček, pozvala Česká televize na slavnostní křtiny. Uspořádala je ve středu 4. prosince na své Mikulášské, kterou připravuje už tradičně pro děti z dětských domovů a pěstounských rodin. Kromě mikulášské výslužky čekalo všechny děti předpremiérové promítání nových vánočních pohádek.

Oblíbené postavičky na Mikulášské ČT
Zdroj: ČT24/ČT

Promítání pohádek Sněžný drak (diváci ji uvidí 25. 12.) a Duch nad zlato (ČT ji odvysílá o Štědrém dni) se konalo ve třech městech - Praze, Brně a Ostravě. „Mikulášského setkání se zúčastnilo více než šest set dětí z celé České republiky,“ prozradila manažerka charitativních aktivit ČT Michaela Fričová.

Duháček se svých křtin dočkal na pražské projekci. Za kmotra mu šel režisér pohádky Duch nad zlato Zdeněk Zelenka a pohádkové postavy z této pohádky, které ztvárnila například Jiřina Bohdalová, František Skopal nebo Veronika Kubařová.

O slavnostní uvedení Duháčka ale nebyly ochuzeny žádné děti. V den Mikulášské totiž Duháčka přivítala na obrazovkách Déčka všechna zvířátka a postavičky z dětských pořadů.

Seznamte se s Duháčkem:

Namalujte Duháčka

Pojmenováním papouška navíc hrátky s ním zdaleka nekončí. Ba právě naopak. „Děti čekají další hry, ankety a soutěže. Tou další bude malování,“ prozrazuje Alžběta Plívová. Úlohou dětí bude namalovat příběh na téma Duháček a Vánoce. Jak Duháček tráví Vánoce, jaké dostává dárky, co dělá nebo co veselého se mu může přihodit. Svá dílka mohou děti posílat až 31. prosince buď naskenované na e-mailovou adresu duhacek@ceskatelevize.cz nebo poštou na adresu DUHÁČEK – Česká televize, Kavčí hory 140 70 Praha 4.

Výzva Zpráviček: Namalujte Duháčka (zdroj: ČT24)