Česká televize má narozeniny - dárky dostávají diváci

Praha - Česká televize si připomíná 60 let od startu televizního vysílání. Slaví speciální programovou nabídkou, ve které nechybí díla ze zlatého fondu, zábavné pořady i nové filmy a dokumenty vlastní tvorby. Speciální vysílání jsme pro vás připravili na 1. května. Tento den se rovněž v Národním technickém muzeu otevře výstava věnovaná jubileu ČT. Dnes se výročí věnuje speciální vydání televizní přílohy deníku Blesk.

„My neslavíme, my nadělujeme. Televize má narozeniny, ale dárky dostávají diváci“

Česká televize v rámci svého jubilea začala již od ledna ukazovat to nejlepší z televizní tvorby z uplynulých dekád. „Začali jsme Panoptikem města pražského, jedním z nejvýpravnějších historických detektivních seriálů. Teď vysíláme Cirkus Humberto. V neděli vysíláme velké seriály, které napsal legendární scenárista Jiří Hubač. V neděli vysíláme nejlepší koprodukční filmy. Projektů je celá řada,“ řekl ředitel programu České televize Milan Fridrich. 

Nejedná se však jen o retro nadělování. Česká televize zároveň během jara odvysílala nový projekt Nevinné lži a do vysílání zařadila například Abecedu ČT. "Rok je rozdělen do dvou částí. První je vzpomínací nadílka a druhá by měla ukázat novou produkci zejména z dramatické tvorby. Budeme vysílat druhou řadu Sanitky, nové detektivní seriály a unikátní projekt České století o milnících československých dějin.

Dnešní vydání magazínu Blesk je celé věnované České televizi a jejímu výročí

Obsahem speciálu Blesk jsou mimo jiné velké rozhovory například s Jolanou Voldánovou a s Robertem Zárubou. „Hlasatelé nám prozradili momenty ze zákulisí, informace, co dělají dnes, a podobně,“ přiblížil obsah vydání vedoucí TV magazínu Jan Kábrt. Čtenáři si dále mohou ověřit znalosti seriálů, které Česká televize vyrobila a vysílala, v zábavném kvízu. „Máme tam i krkonošskou pohádku ve verzi z roku 2013, kdy Krakonoš žádá o dotace Evropskou unii. A je tam tip na výlet, kam jet za hrdiny večerníčku Méďové,“ dodal Kábrt. 

První květen bude patřit pohádkám

Pohádka je v Česku králem žánrů. „Pohádka patří českým divákům. Český divák společně s německým je v tomhle ve světě atypický. Například ve Francii nehrají na Vánoce tolik pohádek,“ řekl Milan Fridrich. První květen je proto programově rozdělený na dvě části. „Na jedničce nabídneme nejlepší pohádky a rodinnou, zábavnou, populární dramatiku - Nesmrtelná teta, Peklo s princeznou, Jak vytrhnout velrybě stoličku. Dále odvysíláme televizní premiéru filmu Láska je láska a Pupendo,“ slíbil Fridrich. 

Dvojka bude dokumentární a teleautomatová. Výrazné osobnosti provedou diváky zábavně pojatými unikátními dokumenty. "Bude to rozděleno na pět částí. Dokumentární tvorbou provede Marek Eben, zpravodajství bude mít na starosti Jolana Voldánová, seriály Zlata Adamovská, zábavu Jiří Korn, a dramatickou tvorbu - což jsou televizní filmy nebo inscenace - Viktor Preiss. Jako bonbonek dostanou diváci dvakrát Českou sodu-  ty nejlepší díly, které byly natočeny. V dětském pásmu odvysíláme hodinu těch nejlepších večerníčků," láká diváky Fridrich.

Přijďte na den otevřených dveří

Vše vyvrcholí v sobotu 4. května speciálním galavečerem s Jiřinou Bohdalovou a jejími hosty. Bude to i den, kdy Česká televize plánuje den otevřených dveří, nejen na Kavčích horách, ale i v Ostravě a Brně. Programem v pražském areálu na Kavčích horách bude po celý den provázet Tereza Kostková a spolu s ní budou hlavně malé diváky bavit i postavičky z pohádek a dětských pořadů České televize. Děti si také budou moct poslechnout písničky Jaroslava Uhlíře, pro dospělé zase zahraje Miro Žbirka a skupina Děda Mládek ilegal band. Na Kavčích horách potkáte i televizní taxík Aleše Hámy, který potrápí některé návštěvníky zvídavými otázkami. 

Den otevřených dveří

  • Praha - vstup 9:00 až 18:00 (akce skončí v 19:00)
  • Brno a Ostrava - vstup 9:00 až 16:00 (akce skončí zhruba v 18:00)
Milan Fridrich a Jan Kábrt hosty Studia 6 (zdroj: ČT24)