Nový zábavný pořad ČT vybral 11 milionů na pomoc nemocným

Praha - Přes 11 milionů korun se vybralo během nového zábavného pořadu České televize Možná přijde i charita. Česká televize na něm spolupracovala s Kontem Bariéry. Výtěžek půjde na pomoc lidem s poraněnou míchou. Diváci přispívali formou dárcovských esemesek nebo volali přímo do studia. V pořadu vystoupili bez nároku na honorář například Karel Gott, Jiří Bartoška, Eva Holubová, Oldřich Kaiser nebo Tomáš Hanák.

Ke 40 tisícům pravidelných dárců se přidalo na 60 tisíc jednotlivců a firem. Pořad s podtitulem Pomáhej (s) humorem se tak zatím stal nejúspěšnějším charitativním televizním přenosem tohoto roku. Peníze by tentokrát měly jít na podporu neziskových organizací, kterým letos poklesly přípěvky od státu.

„V neziskovkách totiž pracují lidé, kteří svoji práci umí. Na samotnou činnost nepotřebují statisíce, ale bez financování základního provozu prostě fungovat nemohou. Chceme vyhlásit výběrové řízení a rozdělit v něm výnos všech peněz, které poslali diváci televizního pořadu prostřednictvím DMS a telefonátů,“ uvedla ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.

Pořad si klade za cíl nejen pobavit, ale také přispět dobré věci. Živá vystoupení v přímém přenosu se střídají s předtočenými scénkami. V průběhu večera se v medailoncích představili někteří z těch, jimž budou vybrané peníze určeny. Konto Bariéry je od roku 1992 stěžejní projekt Nadace Charty 77. Účastní se ho desetitisíce dárců. Za devatenáct let činnosti rozdělilo více než 259 milionů korun, podpořilo tisíce projektů, jejichž hlavním cílem je zlepšení života handicapovaných lidí a jejich plnohodnotné zapojení do společnosti.

V říjnu pak plánuje nadace zahájení prodeje špendlíků do klopy a svíček s obličejem klauna navazujícího na slogan Konta Bariéry „Co všechno budou muset tyto děti udělat, abychom si jich všimli?“ Navrhl je designér Aleš Najbrt. Více než 120 tisíc špendlíků a svíček bude v prodeji v hypermarketech Albert, na čerpacích stanicích Benzina, na pobočkách České pošty, v síti
kaváren Costa Coffee, na portálech Mall.cz a Neoluxor, stejně jako v kamenných knihkupectvích Neoluxor. Cena špendlíku i svíčky je 50 korun.

Vydáno pod