Evropa už 60 let vysílá Svobodně!

Praha – Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL) letos oslavuje šedesáté výročí existence. Český rozhlas, jenž je v podstatě následovníkem stanice, proto připravil internetový speciál, který je součástí projektu s názvem Svobodně! Ve vysílání ČRo kromě toho v následujících měsících zazní některé pořady a nahrávky právě z vysílání Svobodné Evropy, která začala poprvé vysílat už v květnu 1951.

Speciální web nabízí rozsáhlý zvukový archiv, profily jednotlivých osobností v historii RFE/RL, vzpomínkové nebo informační texty a ankety. 

Český rozhlas, Radio Free Europe/Radio Liberty či Filozofická fakulta Univerzity Karlovy navíc v rámci projektu Svobodně! připravily soubor akcí, které mají různými způsoby přinést jak ohlédnutí, tak aktualizaci tématu svobody slova.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

V květnu proto vyjde publikace o Svobodné Evropě, která bude zahrnovat i CD s nejdůležitějšími nahrávkami z vysílání. Ve stejném měsíci proběhne v Senátu celodenní konference o historii a významu stanice.

Kromě toho se ve Valdštejnské zahradě uskuteční výstava a slavnostní koncert Symfonického orchestru ČRo. Akce záštítí premiér Petr Nečas, premiérka Slovenské republiky Iveta Radičová a 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Jsem velmi rád, že v květnu letošního roku budeme mít možnost uctít všechny, kdo se na vzniku svobodné exilové žurnalistiky a rozhlasového vysílání podíleli,“ uvedl prozatímní ředitel ČRo Peter Duhan a rovněž upozornil na slavnostní zádušní mši. „Vzpomeneme na ty, kteří se svobodného Československa nedožili,“ dodal.

Duhan zároveň připomněl, že v souvislosti s projektem Svobodně! mohou středoškoláci psát eseje na téma Svoboda slova – včera a dnes. „Na příspěvek mladé generace, která má to štěstí, že hrůzy totalitního režimu zná jen z vyprávění, se těším nejvíce. Bude to pro nás starší důležitá zpětná vazba.“

Mise Rádia Svobodná Evropa neskončila v Československu a pokračuje i nadále. Během posledních 15 let pronikla třeba do zemí bývalé Jugoslávie, Íránu, Iráku nebo na Kavkaz. Její vysílání přijímá 25 milionů posluchačů v 21 zemích.

  • První rozhlasové studio RFE/RL zdroj: ČRo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2360/235989.jpg
  • Peter Duhan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1468/146758.jpg