Michael Moore si zamiloval Český mír

Praha – Velkého povzbuzení od proslulého amerického dokumentaristy Michaela Moorea se dostalo před čtvrteční premiérou tvůrcům filmu Český mír. Slavný dokumentarista, jehož proslavily snímky jako Bowling for Columbine nebo Fahrenheit 9/11, vyslovil režisérům Vítu Klusákovi a Filipu Remundovi, po zhlédnutí DVD s dokumentární komedií o americkém radaru v Čechách, uznání.

„Snímek jsem viděl a hned jsem si ho zamiloval. Můžeme ho uvést u mě na festivalu?“ napsal Moore. Toto ocenění přišlo pouze pár dnů poté, co Michael Moore v americké rozhlasové stanici NPR zařadil Český sen, předcházející snímek stejných režisérů, mezi šest svých nejoblíbenějších filmů  (například vedle Borata). Jedním z hlavních kritérií pro něj bylo využití humoru, který je podle něj v dokumentech vzácný. Český sen také vyhrál jako nejlepší dokumentární film v roce 2005 festival Traverse City Film Festival, který Michael Moore založil. Americkou premiéru Českého snu v New Yorku opět uváděl tento filmař.

Film Český mír přichází do tuzemských kin 6. května. Stejně jako u Českého snu jde o dokumentární komedii, jejímž objektem se tentokrát stalo veškeré dění okolo plánu na výstavbu amerického radaru v Brdech.

Českému míru se dostává pozitivních ohlasů nejen z druhého břehu Atlantiku. Snímek již absolvoval dvě předpremiérové projekce - v brdské obci Trokavec a na festivalu českých filmů Finále v Plzni, kde se setkal s kladným přijetím i u českých kolegů režisérů. Například Jiří Krejčík nazval film „obrovským dokumentem“ a ocenil nesmírné úsilí tvůrců zobrazit pravdu. Pro Jiřího Svobodu „tento dokument rehabilituje filmovou řeč“ a poblahopřál režisérům. Miroslav Janek se pro změnu „dobře bavil“ a spisovatelce Lence Procházkové se dokument líbil, ohodnotila ho jako „snímek, který není o vyváženosti, ale o hledání pravdy“.